Allt sedan Ålands före detta offentliga rättsbiträde avslutade sin anställning på Ålands rättshjälpsbyrå för omkring ett år sedan har Åland stått utan ett eget offentligt rättsbiträde.
– Jag tog över uppdraget efter att den förra personen slutade och sedan i våras jobbar Albert tillsammans med mig, säger Frej Holmberg.
Sitt huvudsäte har de i Åbo där de verkar som de enda svenskspråkiga biträdena vid Egentliga Finlands rättshjälpsbyrå men vid behov kommer de även till Åland för att bistå klienter med juridisk konsultation och företrädande.
– Vi är helt vanliga advokater, samma som på andra advokatbyråer, men vi är anställda av staten och avlönas med skattemedel, säger de.
Ärenden som de bistår i gäller oftast så kallad humanjuridik, det vill säga exempelvis familjerätt, civilrätt och straffrätt.
– Jag skulle säga att de allra flesta fallen som vi har haft hand om på Åland har omfattat familjerättsliga tvister, säger Frej Holmberg.
Hjälp för mindre bemedlade
Frej Holmberg och Albert Mattsson säger att rätten till ett offentligt biträde regleras enligt lagen och att rätten påverkas av en rad olika faktorer som berör klientens socioekonomiska ställning.
– Det handlar främst om vilka inkomster man har men i praktiken är det klinter men en inkomst lägre än landets genomsnittliga nivå som omfattas av rätten till ett offentligt rättsbiträde, säger de.
Albert Mattsson tipsar om att det finns bra information på svenska på nätet om regler och hur man går tillväga om man vill boka tid för ett ärende.
– Det lönar sig inte att komma till rättshjälpsbyrån i ämbetshuset med sina mappar och papper utan förvarning, ta i stället kontakt och boka en tid på förhand så löser sig saken, säger Frej Holmberg.
Ska besöka Åland regelbundet
Tidigare har de bara besökt åländska klienter vid behov men nu kommer de att öka sin tillgänglighet för ålänningarna.
– Från och med nu kommer vi att börja besöka Åland mer regelbundet, varje torsdag under jämna veckor, förutsatt att någon har bokat en tid på förhand, säger de.
De uppger att man även kan få konsultation på distans och att sådana möten oftast är mer flexibla. Man kan även ta en första kontakt via ett kortare men gratis telefonsamtal.
De är båda eniga om att deras jobb är viktigt och att de gärna vill hjälpa utsatta och mindre bemedlade människor.
– Det är viktigt utifrån ett rättssäkerhetsperspektiv att alla har rätt till juridiska ombud, säger Albert Mattsson.