Turbulensen kring Ömsens bolagsstämma förra året blev återigen hett stoff under gårdagens stämma.
Styrelseordförande Andreas Remmer sade i ett anförande att händelserna förra året har präglat organisationen starkt. En extern utredning gjordes av företaget KPMG, med slutsatsen att det inte fanns behov av att kalla till en ny bolagsstämma.
– Men den visade på förhållanden kring bolagets förvaltning som styrelsen upplever att den borde ha blivit informerad om, säger Andreas Remmer.
Remmer berättar att styrelsen under året har arbetat med att uppdatera policys med fokus på internrapportering och informationsförmedling, samt att sätta principer för ledningens rapportering till styrelsen.
Styrelsen: inte brutit regler
Ömsens delägare hade under stämman möjlighet att ställa frågor till styrelsen. Vice ordförande Leif Nordlund besvarade skriftliga frågor som hade kommit in på förhand, styrelsen har tagit hjälp av extern expertis för att försäkra sig om att svaren är korrekta.
Frågorna och svaren var följande:
Anser styrelsen att det hos någon styrelsemedlem funnits en jävsituation då man fattade beslut om att tillsätta en utredning efter förra bolagsstämman?
– Styrelsens beslut att tillsätta en utredning tar inte sikte på frågor som i lagens mening skulle kunna anses som intressekonflikter.
Hade styrelsen rätt att utreda bolagsstämmans lagenlighet?
– Det är styrelsens skyldighet att se till att bolaget följer det gällande regelverket. Styrelsen har rätt att sammankalla en extra bolagsstämma om de anser det vara lämpligt. Således är det i högsta grad styrelsens sak att noggrant utreda om det fanns anledning att sammankalla till en extra bolagsstämma.
Är det rätt att extra arvode har utbetalats till styrelsens ordförande?
– I syfte att snabbt och effektivt utveckla bolagets förvaltning gavs Andreas Remmer uppdraget att övervaka arbetet. Styrelsen gjorde ett separat avtal med Andreas Remmer för detta arbete som inte omfattades av hans befattning som styrelseordförande. Det arvode som har betalats för uppdraget redovisas i bolagets bokslut (108.000 euro reds. anm). Remmer har arbetat deltid med det under 2021. Styrelsen övervakas av finansinspektionen och regelefterlevnaden är av mycket stor betydelse.
Har bolagets tidigare ledning brutit mot interna eller externa regelverk då de agerat som ombud för delägare i Ömsen?
– Bolaget har inte offentliggjort information om interna eller externa regelverk har överträtts. Frågorna och eventuella överträdelser av regelverk är mycket känsliga då individers rättsskydd och rätt till privatliv kan påverkas. För att undvika intressekonflikter anger bolagets policys nu att agerandet som ombud för andra ägare som huvudregel inte faller inom dennes arbetsuppgifter i egenskap av anställd i bolaget.
Ger någon av dessa frågor anledning till en utredning om huruvida strafflagens stadgar gällande missbruk av förtroendeställning är tillämplig på samtliga eller enstaka styrelsemedlemmar?
– Inget har framkommit som skulle ge anledning att misstänka att styrelsen eller förvaltningsrådets handlande på något sätt skulle kunna rubriceras som missbruk av förtroendeställning. Allmänna spekulationer om huruvida vissa handlingar skulle vara straffbelagda är problematiska, det berör personers rättsskydd och sådana bedömningar ska göras av våra rättsvårdande myndigheter.
Ifrågasätter
Deltagaren Marcus Måtar gick upp och ställde några kompletterande frågor.
– Det står i bokslutet att det har betalats 108.000 plus moms till ett bolag som kontrolleras av styrelseordförande Andreas Remmer. Har förvaltningsrådet godkänt arvodet och i så fall när? säger han.
– Förvaltningsrådet var informerade om arvodets storlek, säger Leif Nordlund.
– När har förvaltningsrådet godkänt arvodet, före eller efter att styrelsen beslutade att anlita sin egen ordförande till uppdraget? säger Marcus Måtar.
– Det jag säger är att det är styrelsen som har fattat beslut om arvodet, förvaltningsrådet har informerats om detta i förväg, säger Leif Nordlund.
Enligt Marcus Måtars uppfattning är summan på 108.000 euro i själva verket 133.920 euro.
– Försäkringsbolag kan som regel inte kan dra av momsen på samma sätt som andra bolag inom näringslivet. Har momsen varit en kostnad för Ömsen, eller hävdar man att den är avdragbar? En ersättning för ett uppdrag som en styrelseledamot betraktas alltid i sin helhet som lön till personen. Har bolaget hanterat utbetalningen som att det vore en lön? Det är synnerligen intressanta och relevanta frågor.
Leif Nordlund menar att allt har gått korrekt till.
– Det är inte ett styrelsearvode, utan ett konsultarvode, säger han.
Måtar lämnade stämman
Efter att ha ställt sina frågor valde Marcus Måtar att resa sig upp, ta vägen ut längs första raden nedanför scenen på Alandica och lämna bolagsstämman.
– Nu blir det en justering i röstlängden eftersom att en delägare har lämnat stämman, konstaterade stämmans ordförande Daniel Widman.
När Ålandstidningen får tag i Marcus Måtar efteråt förklarar han anledningen till sin sorti:
– Jag var dubbelbokad, jag hade en annan bolagsstämma jag skulle gå på. Jag fick lite bråttom, det pratades så mycket.
Vad tyckte du om svaren du fick på dina frågor?
– De var tunna och jag ifrågasätter om de var sanningsenliga. Det är väldigt ovanligt att styrelser beviljar sina egna medlemmar arvoden. Jag förhåller mig skeptisk till att förvaltningsrådet skulle ha godkänt det på förhand.