Finströms kommun riktade nyligen kritik mot hur samarbetet mellan äldreomsorgen och ÅHS hemsjukvård fungerar. Bland annat nämndes att hemsjukvården uteblir från avtalade besök.
ÅHS primärvårdschef Malin Ringbom säger att hon diskuterat frågan internt och att hon inte delar den bilden.
– Vi känner inte riktigt igen beskrivningen. Vi försöker nog uppfylla vår del, men det är bra att problematiken uppmärksammas. Från ÅHS vill vi gärna mötas direkt med kommunerna och jag är trygg med att medarbetarna gör sitt bästa.
Hon påpekar att det är naturligt att primärvården jobbar på olika sätt i olika kommuner.
– Förutsättningarna skiljer sig åt och situationen i skärgården och på landet är en annan än i staden. Geografin och bemanningen i skärgården är annorlunda än i Mariehamn. Det påverkar tillgängligheten, men hälsovårdarna i skärgården gör ett jättefint jobb. Strävan är naturligtvis att ha en rättvis och lika sjukvård på hela Åland.
Personalbrist stor utmaning
I Finström uppges det ha gått så långt att man placerar klienter på Rosengård för att man inte litar på att hemsjukvården verkligen dyker upp hos klienterna.
Är inte det allvarligt?
– Jo, det är viktigt att det fungerar. Vi vill ha samarbete och vi för dialog med kommunen, men inte specifikt om det här. Det låter faktiskt lite överraskande för mig.
Även för Yvonne Skaglund, ansvarig för hemsjukvården på norra Åland, känns den problembilden främmande.
– Jag vet inte vad som avses med att vi inte dyker upp. Det finns inga avvikelseanmälningar om det. Jag får en känsla av att politikernas beskrivning är väl svart-vit.
Hon betonar att ÅHS har ett bra samarbete med äldreomsorgen.
– Men det är klart att det kan uppstå problemsituationer på grund av personalbrist eller hög vårdbelastning, till exempel på den palliativa sidan. Vi har utmaningar på hela Åland och vi är eniga om det, men det förekommer inga stora brister.
”För lite resurser”
Även Finströms äldreomsorgsledare Jana Andersson anser att samarbetet med hemsjukvården i grunden fungerar bra.
– Vi har daglig kontakt och hjälps åt så gott vi kan. Men det är bra att frågan lyfts fram. Vår uppfattning är att ÅHS har inte tillräckliga resurser för verksamheten. Vi vill att de ska ta vissa gemensamma klienter på morgonen, men de har ofta brist på tid. Särskilt på helger är deras arbetstider korta, vilket är ett problem när det gäller hemmaboende klienter som har många olika krämpor.
Hon framhåller att många vill bo hemma så länge det går, men det kräver fler besök på obekväma tider.
– När det inte fungerar så kommer klienterna till effektiverat serviceboende. Det är en avvägning mellan livskvalitet och effektivitet, men i stort sett fungerar det bra.
– Det stora problemet är att det råder personalbrist på i princip alla enheter. Det drabbar alla verksamheter.
Allt kan inte delegeras
Enligt Yvonne Skaglund sköter hemsjukvården kommunens uppgifter så gott det går.
– Vi kan ta med mediciner eller liknande när vi åker ut. Rena sjukvårdinsatser måste ändå utföras. Sedan kan det finnas sådant som kan skjutas fram, till exempel att ta blodtrycket.
Hon anser att det småskaliga samhället innebär att ingen hamnar mellan stolarna.
– Vi har daglig kommunikation och kontroll på individnivå i princip varje dag.
Primärvårdschef Malin Ringbom vill också framhålla att samarbetsavtalet ännu inte är klart.
– Vi håller på förhandlar fortfarande.
Yvonne Skaglund förtydligar att det handlar om ett pilotprojekt där Finström ingår.
– Vi har många frågor som ska lösas. Äldreomsorgslagen kom i fjol och vi jobbar med att få fram en gemensam vårdplan, men det finns även praktiska problem kring bland annat dokumentationen. Vi skulle faktiskt ha haft ett möte på onsdagen, men det blev inställt på grund av sjukdom.