I våras drog Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) in rådgivningsbesöken för femåringar. Detta på grund av personalbrist. Dessutom sköts rådgivningsbesöken för tre-, fyra- och sexåringar upp till hösten.
Även om personalsituationen nu är bättre fattade man förra veckan beslut om att på obestämd tid slopa de rutinmässiga femårskontrollerna. Däremot får barnen komma på kontroll om det är något som ska följas upp eller om det finns en oro kring barnet.
Är det ett permanent beslut?
– Vi kommer att utvärdera det, säger klinikchef Tora Woivalin.
– Troligen beviljas vi medel för en ny hälsovårdartjänst 2022, så vi hoppas kunna se över situationen senare det året.
I och med beslutet uppfyller ÅHS inte längre lagens krav om årliga rådgivningskontroller.
– Nej, vi gör ju inte det. Men det här är en prioritering vi måste göra. Vi måste uppfylla de krav som är i lag och förordning men då det inte lyckas måste vi göra en prioritering. Och då tycker vi det är viktigare att ge de som behöver mest stöd det stöd som de behöver.
Hur allvarligt är det att ni inte uppfyller lagens krav?
– Det går inte alltid att uppfylla alla mål om man inte har resurser till det.
Finns det risk att barn faller mellan stolarna?
– Klart att det alltid finns en risk, men vi bedömer risken som mycket liten. Det finns även en risk mellan tre- och fyraårskontrollen, det är glesa kontroller på en barnrådgivning. Men det här tycker vi var det säkraste sättet, att satsa mer på spädbarnsåren och de familjer som behöver extra stöd.
Gör minst skada
Avdelningsskötare Ingrid Eklund förklarar att man valde att skära ned där skadan anses vara minst.
– Fyraårskontrollen är väldigt omfattande. Sådant som behöver åtgärdas har man vanligen märkt före fem års ålder. Vid femårskontrollen är det heller ingen vaccination, enligt schemat.
Enligt basprogrammet görs talscreeningen vid femårskontrollen. Vad händer med den nu?
– Den är ganska väl genomförd redan vid fyra års ålder.
– Det stora flertalet av alla femåringar är på dagis, och om de upplever att något barn behöver ha kontakt med rådgivningen kan de uppmana föräldrarna att ta kontakt med oss. Sådana saker ordnar vi.
Fler barn och undersökningar
Orsakerna till resursbristen på barnrådgivningen är främst två, enligt Tora Woivalin. För det första ställer 2015 års förordning om hälsoundersökningar nya krav på omfattningen av undersökningarna.
– Alla förstod att det kommer att leda till ökat personalbehov inom primärvården, men det kom inga fler tjänster.
Sedan 2017 tillämpas även en metod som kallas ”Lene”, som undersöker den neurologiska utvecklingen hos barn i lekåldern, och den undersökningen är tidskrävande.
Utöver detta har antalet barn ökat de senaste åren. Detta delvis på grund av inflyttning av personer med annat modersmål än svenska, vilket gör att besöken tar längre tid.
Sammantaget har alla de här tre sakerna bidtragit till en pressad situation och skapat köer.
Positivt med förändring
Styrelseordförande Wille Valve (MSÅ) välkomnar att man ser över och anpassar rådgivningsverksamheten.
– Det är ett tecken att verksamheten fungerar.
Hur ser du på att ÅHS bryter mot lagen?
– Jag har inte fått någon information om att man skulle bryta mot lagen, och jag har ingen anledning att misstro verksamheten. När man gått in för förändringarna har man vägt för- och nackdelar.
Så säger lagen
ÅHS ska ordna rådgivning för gravida kvinnor och familjer som väntar barn samt för barn under läropliktsåldern och för deras familjer.
Lagen säger:
• Rådgivningen ska främja barnets sunda tillväxt, utveckling och välfärd samt följa upp dessa i genomsnitt en gång i månaden under barnets första levnadsår och därefter årligen och utifrån det individuella behovet.
• I ett tidigt skede ska man identifiera barnets och familjens behov av särskilt stöd och undersökningar samt stöda barnet och familjen och vid behov hänvisa dem till undersökningar och vård.
Förordningen säger:
• För ett barn i åldern 1 till 6 år ska det ordnas minst sex hälsoundersökningar. Då barnet är 18 månader respektive 4 år gammalt ska hälsoundersökningarna vara omfattande.
Källa: Landskapslagen om hälso- och sjukvård om rådgivning för gravida och barn under läropliktsåldern samt landskapsförordning om rådgivning för gravida och barn, skol- och studerandehälsovård samt förebyggande mun- och tandvård för barn och unga