Det låg något av en högtidskänsla i lagtingets plenisal, dagen till ära utsmyckad med blommor, när ett 30-tal internationella ambassadörer, inbjudna dignitärer, åländska politiker och tjänstemän bänkade sig för ett seminarium på 100-årsdagen av konventionen om demilitarisering och neutralisering av Ålandsöarna från 1921.
Lagtingsdirektör Susanne Eriksson öppnade seminariet genom att välkomna alla inbjudna gäster.
– Vi är mycket glada att se så många internationella gäster i salen i dag, sade hon.
Lagtingets talman, Bert Häggblom (Ob) intog därefter talarstolen där han uttryckte sin glädje över att få fira en så lång och framgångsrik konvention.
Stark internationell grund
President Sauli Niinistö som ursprungligen skulle hålla seminariets öppningstal på plats i plenisalen, fick tillsammans med Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) förstahandserfarenhet av livet på en ö när dimman förhindrade deras flygresa till Åland.
I stället höll presidenten sitt tal via länk, ett tal som gav den församlade skaran en framtidstro på demilitariseringen och relationen till Finland.
– Konventionen vilar på en stark internationell juridisk grund, och Finland är djupt engagerad i att upprätthålla internationell lag och säkerhet, sade han i sitt tal.
Sauli Niinistö poängterade också särskilt att demilitariseringen har åldrats väl och förblivit stark, även under svåra tider och stormiga omständigheter.
– Sedan 1921 har konventionen bara växt i relevans.
Bert Häggblom som tog till sig av de orden var tacksam över att presidenten särskilt lyfte den internationella aspekten.
– Jag kan bekräfta att Ålands lagting till fullo delar hans syn på saken.
”Bro mellan Finland och Sverige”
Flera av talarna lyfte det faktum att konventionen som sådan inte bara är en historisk relik, att den i högsta grad är en aktuell regim. Utrikesminister Pekka Haavisto inledde sitt tal, också via länk, med frasen ”Ålandsöarna i händerna på en utländsk makt är som en pistol riktad mot Sveriges hjärta”.
– Det citatet stöter man ofta på när man läser historieböcker om konflikten mellan Finland och Sverige för 100 år sedan, sade han.
Demilitariseringen och neutraliseringen av Åland var, enligt Pekka Haavisto, en del i den konfliktlösning som förde med sig varaktig fred och stabilitet.
– Och i dag kan man säga att Åland fungerar som en bro mellan Finland och Sverige.
Även utrikesministern konstaterade att överenskommelsen vilar på en mycket stadig grund.
– Konventionen har levt i 100 år och den står för fred och stabilitet i regionen.
Så löstes en potentiell konflikt med Sverige
Kabinettsekreteraren på svenska Utrikesdepartementet, Robert Rydberg, talade också han om demilitariseringens tillkomst och historia. Men han tog också upp hur dåtidens beslut formar vår nuvarande verklighet samt förser oss med värdefulla läxor för framtiden.
– Åland var en svår nöt att knäcka för Sveriges regering under första världskrigets efterspel. Men Ålandskonventionens födelse skapade ett unikt arrangemang där den tidens kloka ledare, med diplomati, kunde lösa en potentiellt farlig konflikt om suveränitet, sade han bland annat.
Han menade även att konflikten uteblev tack vare Finlands beviljande av åländskt självstyre, samt Sveriges godkännande av Nationernas förbunds beslut att Åland skulle förbli en del av Finland.
– Som en följd har Finland och Sverige i dag ett unikt samarbete. Få länder i dag är så nära varandra som Finland och Sverige.
Dagens längsta applåd
När Anna-Maja Henriksson talade via länk framhöll hon hur unik kombinationen demilitarisering, neutralisering och självstyrelse är. Hon nämnde även den pågående revisionen av självstyrelselagen.
– Vi har ännu förhandlingar framför oss, men vi gör vårt yttersta för att lyckas den här gången. Och jag är hoppfull om att vi når ett resultat.
Seminariets tveklöst längsta och största applåd gick till direktören för Ålands Fredsinstitut, Sia Spiliopoulou Åkermark. Hon höll ett långt och mycket uppskattat tal rörande förhandlingarna inför Ålandslösningen och dess vedermödor.
– Det var inte en åländsk prestation, inte heller en finländsk eller svensk sådan. Lösningen kom efter en bred och kollektiv insats på lokal, regional, nationell och internationell nivå.
Hon tackade varmt alla tillresta ambassadörers medverkan på seminariet och sade att deras närvaro hedrar Ålandsexemplet och bekräftar dess fortsatta relevans i internationella sammanhang.
Hon talade om ordens makt och att alternativet till ord är beväpnade styrkor och krig.
Den långa applåden rev hon ner efter att ha återgett råd från just 100-åringar till ”oss ungdomar”. Råden hon hade hittat gick bland annat ut på att inte ge upp.
– Om du ger upp på dig själv bör du skämmas. Så låt oss inte ge upp på ordens makt.
Åsa Gustafsson, forskare vid Åbo Akademi, talade slutligen på temat demilitarisering och neutralisering i kontexten europeisk säkerhet.
Ålandskonventionen
Konventionen om ickebefästande och neutralisering av Ålandsöarna slöts i Genéve den 20 oktober 1921.
Finland bekräftade fästningsförbudet som Ryssland deklarerade 1856 och konventionen bekräftade den permanenta demilitariseringen och neutraliseringen av Åland.
Den slutliga överenskommelsen undertecknades av Finland, Sverige, Estland, Lettland, Polen, Tyskland, Danmark, Storbritannien (inklusive Irland), Frankrike samt Italien.
Källa: Wikipedia