Ålandsdelegationen (ÅD) tog den 15 maj ställning till landskapsregeringens anhållan om drygt 6,1 miljoner euro i tillskott för exceptionella förhållanden under covid-19-pandemin 2021. Man beslutade att förkasta anhållan.
Den 13 juni nådde beslutet landskapsregeringen.
– En ganska långsam postgång, konstaterar Roger Höglund.
Han säger att han är förvånad över ÅD:s beslut.
– Pandemin tog inte slut 2021. Den löpte på som året innan. Vår argumentation bygger på att vi hade högre kostnader på grund av de restriktioner som Finland beslutade om.
Förkastas
Tillskott under exceptionella förhållanden regleras i självstyrelselagen. ÅD skriver i sitt beslut att för att beviljas ett sådant tillskott ska det för det första ha skett väsentliga rubbningar i samhällsekonomin. För det andra ska dessa rubbningar särskilt ha drabbat landskapet.
Detta ansåg ÅD uppfylldes under pandemins första år 2020, då Åland beviljades ett tillskott på drygt 17 miljoner euro. ÅD utgick då från att Ålands BNP sjunkit, att inresandet och antalet hotellnätter minskat samt att arbetslöshetens årsmedeltal låg på 9,5 procent.
Förkastandet av anhållan om tillskott för 2021 motiveras med den återhämtning av den åländska ekonomin som skedde efter 2020. Enligt ÅD förelåg det då inte längre sådana väsentliga rubbningar i samhällsekonomin som särskilt drabbade landskapet.
Roger Höglund delar inte den bilden.
– Vi var drabbade på ett hårt sätt. Vi hade lägre arbetslöshet 2021 än 2020, men den var fortfarande högre än före pandemin. Även de andra jämförelsetalen låg en bra bit under 2019.
Fungerar inte
Vice lantråd Harry Jansson beklagar också utfallet i ärendet. Han ser frågeställningen som oerhört viktigt principiellt sett.
– På den finska sidan har staten åtagit sig att stå för covidkostnaderna över hela linjen, säger han.
Nu har ÅD avvikit från den tolkning som gjordes 2020, säger Harry Jansson.
– Inte heller här fungerar självstyrelsesystemet som det var tänkt.
Han är också förvånad över att ÅD inte prövade om landskapets anhållan uppfyllde villkoren för den andra möjligheten som finns för att bevilja tillskott under exceptionella förhållanden, nämligen vid naturkatastrofer eller större olyckshändelser.
– Det har inte gjorts en helhetsbedömning, säger han.
Vad kan landskapsregeringen göra nu i den här frågan?
– Det är att försöka få till en förändring av självstyrelselagen, säger Harry Jansson.
ÅD:s beslut behöver fastställas av presidenten. Det går inte däremot inte att besvära sig över det. På tisdag ska landskapsregeringen ändå diskutera den uppkomna situationen.
– Vi ska fundera på hur vi kan agera vidare. Politiskt eller på något annat sätt, säger Roger Höglund.