- Ålänningarna upplever att allt är frid och fröjd i dag, men vi tror att bakom hörnet finns ett annat scenario, säger Edgar Vickström, handelskammarens ordförande.
Han vill att Åland ska bli en viktig plats för handel.
HANDEL När handelskammaren bjuder till diskussion om en affärsplan för Åland är det visionerna som överglänser det konkreta. Mantrat lyder: Åland ska bli ett handelns Mecka. Det ska göras genom sänkt företagsbeskattning, minskad byråkrati, ökad arbetskraftsinvandring och satsningar på infrastruktur, enligt Edgar Vickströms presentation. Men närvarande medlemmar i handelskammaren får också möjlighet att tycka till.
- Jag tycker att en annan viktig aspekt är arbetskraftens kompetens, säger Agneta Eriksson-Granskog, rektor på Högskolan på Åland.
Hon tycker att Åland alltid kan bli bättre på att följa vad som händer i omvärlden.
- Folk som rör sig mycket utanför Åland kommer hem med viktiga intryck, säger hon.
- Ett mål för oss är att det ska finnas så mycket människor att det alltid finns arbetskraft, svarar Edgar Vickström, och glider förbi frågan om kompetensutveckling.
I stället för kvalitet hos befintlig arbetskraft betonar han kvantitet, alltså antalet som är arbetsföra, som det viktigaste ur arbetsgivarsynpunkt.
Åldrande befolkning bekymmer
Handelskammarens modell för att utöka mängden arbetskraft på arbetsmarknaden är till viss del lik de strategier som politiker ofta betonar. Planerade områden som är naturnära kan locka, satsning på bredband och kommunikationer kan underlätta för människor att arbeta från Åland. Men på en punkt sticker handelskammaren ut hakan.
- Politikernas lösningar innebär ofta en utökad offentlig sektor, vi vill tvärtom minska den. På så sätt frigörs arbetskraft från offentlig till privat sektor, säger Edgar Vickström.
Sänkt inkomstskatt kan också locka folk att flytta hit, anser han.
- Men har ni tagit den åldrande befolkningen på Åland i beaktande när ni föreslår en minskad offentlig sektor? Åland är på väg att utvecklas till det samhälle i Norden som har den äldsta befolkningen, säger Agneta Eriksson-Granskog.
- Nej, det har vi inte alls gjort! Där bommar vi. Jag visste inte ens att det är på väg att bli så, svarar Edgar Vickström.
- Men för att skapa balans är det därför viktigt att se till att vi får en ordentlig inflyttning, på säg en 10.000 människor på tio år, fortsätter han.
Efterlyser målgrupp
- Jag tycker inte att vi kan glömma bort att livskvalitet också handlar om upplevelser, säger turistförbundets vd Annica Jansson.
- Där håller jag inte med, jag har svårt att tro att vi kan slå stora metropoler på det området. Människor som vill ha aktiviteter söker sig inte hit, vi måste vara attraktiva på vårt sätt, säger Edgar Vickström.
- Jag menar inte att vi ska bli en metropol utan att vi ska hitta aktiviteter som är lämpliga för våra förhållanden, invänder Annika Jansson.
- Ja, jag saknar i alla fall aktiviteter för familjer på vintern, säger företagaren Adam Gordon.
Han efterlyser därefter en precision av vilka inflyttare som är eftertraktade.
- Är det par i 30-års åldern som nyligen fått barn vi vill locka? I så fall är det lättare att formulera vad de tycker är viktigt i samhället, säger han.
- Där har du en viktig poäng som vi kommer ta till oss, vi behöver mer kunskap på det området, svarar Edgar Vickström.
Klassiska frågor på agendan
Under diskussionen avhandlas sedvanliga käpphästar som att handel österut och västerut behöver förenklas, att de åländska kommunerna borde bli färre, att fokus borde ligga på att företagen ska bära sig själva utan bidrag och med minskad inblandning från samhällets sida samt att klumpsumman inte ska vara relativt oberoende utan öka när befolkningen ökar. Då och då kryddas inläggen med en klassisk förebråelse mot politikernas frånvaro vid mötet. Mellan raderna kritiseras gapet mellan politisk vardag och näringslivets visioner. Ändå hålls föredragningen av de mest kontroversiella frågorna om uppluckrad näringsrätt och jordförvärvsrätt ytterst kortfattat.
Vidare slås ett tidsenligt slag för miljön. Och trots att det ämnet nämns i förbifarten menar Edgar Vickström att det egentligen är den viktigaste frågan.
- Dör Östersjön har vi ingen framtid, säger han.
Slutligen väcker en deltagare frågan om det verkligen finns vilja till förändring på det här området på Åland, tycker inte alla att de har det bra som de har det i dag?
- Det är tyvärr så, men vi bedömer att bakom hörnet väntar ett annat scenario om ingenting görs för att underlätta för handeln, säger Edgar Vickström.
- Finns det scenariot beskrivet? klipper Adam Gordon in.
- Nej det gör det inte, det är sant, instämmer Edgar Vickström.
- Det kanske skulle vara en bra idé om man vill få politikerna att lyssna i framtiden, svarar Adam Gordon.
Tone Nordling