EU-kommissionen har lämnat ett förslag om laxkvoten i Östersjön. Förslaget innebär att de helt följer rådet från Internationella Havsforskningsrådet (ICES). Det innebär en sänkning av kvoten med drygt 32 procent, från årets 94.496 laxar till 63.811 stycken nästa år.
– Landskapet och jord- och skogsbruksministeriet diskuterade EU-kommissionens så kallade non-paper i måndags, uppger fiskerikonsulent Tom Karlsson på landskapsregeringen.
Han förklarar att den gemensamma inställningen är att stöda de rekommendationer som ICES gett.
– Det innebär inskränkta kvoter i centrala Östersjön och bibehållna kvoter för Sverige och Finland i norra Östersjön och Bottenhavet där läget är bättre.
På ministrarnas bord
Fiskeperioden förslås vara samma som tidigare, från första maj till sista augusti innanför fyrasjömilsgränsen.
– Det här passar Åland eftersom det kommersiella fisket kan hållas på samma nivå och fritidsfisket tryggas.
Jordbruks- och fiskeministrarna samlas i Luxemburg i början av nästa vecka till möte om fiskemöjligheterna i Östersjön och ska eventuellt fatta beslut om kvoterna.
– Det ska också hållas ett Baltfish-möte och sedan får vi se hur de andra medlemsländerna ställer sig. Ingenting är säkert förrän vi har ett beslut, säger Tom Karlsson.
Strömmingskvoten sjunker
Finland och de andra Östersjöländerna får en procentuell del av kvoten och Ålands andel för 2021 var 2.042 laxar. Kvoten var uppfiskad redan den 7 juni.
– Laxkvoten räcker inte till. Den är väldigt liten om man jämför med det som fiskades för 30 år sedan.
På Åland har i år 13 yrkesfiskare haft licens för lax. Licenserna beviljas för ett år i taget.
När det gäller andra arter finns redan resultat som följer de vetenskapliga råden.
– Torskkvoten skärs ned drastiskt i de västliga bestånden, från Bornholm och västerut, medan kvoten i de östliga bestånden blir på samma nivå som nu. För strömmingen blir det halvering i centrala Östersjön, säger Tom Karlsson.