Projektet, vars syfte är att samla in data till havs för att få bättre kunskap om ekosystemet, leds av institutionen för akvatiska resurser på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och finansieras av Nordiska Ministerrådet.
Anna Friebe från Åland Sailing Robots berättar att det var efter att hon kontaktat SLU för att fråga om deras arbete som Åland rycktes med i projektet.
– Jag råkade se att de hade gjort tester med en autonom farkost och kontaktade dem för att ställa lite frågor. Samtidigt blev de intresserade av använda vår farkost, ASPire.
Projektet pågår 2018-2020 och utgörs av workshops samt fälttester och dataanalys som görs 2019 och 2020.
– Vi kommer att delta i workshops för att planera upp arbetet. Samtidigt ska olika havsforskningsplattformer utvärderas och om det visar sig att ASPire bedöms lämplig kommer vi att vara med och göra fälttester, säger Anna Friebe.
Under fälttesterna ska man med hjälp av ny teknik försöka kartlägga hur mycket och vilka fiskar som finns i våra vatten.
– Tanken är att man med hjälp av den nya tekniken ska få ny kunskap om fisken.
Havets ekosystem
Förutom Sveriges Lantbruksuniversitet och Högskolan på Åland deltar även Stockholms Universitet, Kongsberg Maritime/ Simrad, Havsforskningsinstituttet i Norge och Danmarks Tekniske Universitet - Aqua.
Jonas Hentati-Sundberg, biträdande lektor på institutionen för akvatiska resurser på SLU, säger i ett pressmeddelande att man vill integrera miljövänlig drönarteknologi med den senaste generationens vetenskapliga ekolod och utveckla ett helhetskoncept för marin autonom datainsamling. Det långsiktiga målet är att öka förståelsen för de marina ekosystemen och att förbättra underlaget för förvaltningen av de marina naturresurserna.
– Jag ser fram emot det. Det ska bli intressant att lära sig mera om havets ekosystem, säger Anna Friebe.
Kevin Eriksson