Landskapets jaktförvaltare Robin Juslin säger att inventeringen i vintras tyder på en nedgång i älgstammen på cirka 40 procent sedan den förra inventeringen gjordes.
– Det är förstås en ganska grov siffra men det är ändå en stark indikator på att något är fel, säger Robin Juslin.
Under hela 2000-talet har vikten hos älgkalvarna sjunkit kraftigt.
– Dåliga kalvvikter och låg produktivitet bland älgkorna stärker uppfattningen om att älgstammen är svag. Dessutom är antalet kalvar som korna producerar ett mått på kornas kvalitet. Ju sämre kondition de är i, desto sämre kvalitet blir det på kalvarna.
Han säger att kalvvikten nu ligger på under 50 kilogram och att kalvarna under 2000-talet tappat cirka 15 kilo.
– Det gäller både skärgården och fasta Åland. Man ser samma fenomen både i Sverige och i södra Finland.
Det är många faktorer som bidrar till att det har blivit så här. Det beror bland annat på den torra sommaren 2018 då det allmänt blev dåliga kalvvikter och dålig kalvproduktion.
– Klimatförändringarna är en faktor. Särskilt tydligt var det den torra sommaren 2018 då det allmänt blev dåliga kalvvikter och dålig kalvproduktion. Varma vintrar är inte heller bra för älgarna, de är anpassade till att leva i ett kallt klimat. Varma höstar ger mer parasiter och kvalster, säger Robin Juslin.
Konkurrens
Han lyfter också fram konkurrensen med rådjuren som en faktor.
– Rådjursstammen är tät just nu. Då det har varit varma vintrar har det varit svårt att hålla rådjuren på en bra nivå. Man såg tydligt att under de kalla vintrarna 2010 och 2011 kraschade rådjursstammen och då ökade kalvvikten bland älgarna.
Landskapsregeringen hade möte med jaktvårdsföreningarna i augusti och då diskuterades årets jakt och älgstammen.
– Som det är just nu är det inte bra att skjuta vuxna djur. Det låter också som att många föreningar tar paus med jakten i år, säger Robin Juslin.