Telefonbedrägerierna ser inte ut att minska i omfattning. Det är fortsättningsvis i huvudsak äldre som drabbas av bedrägerierna.
– Det är främst 40-talister som råkar illa ut. De har en viss datorvana och betalar ofta räkningar via telefonen. Det här är helt enkelt en guldgruva för de här brottslingarna.
Christoffer Ahlfors säger att utredningar visar att de här brottslingarna kan befinna sig varsomhelst i Europa och att samtal kommer från alla möjliga håll.
– Bedragarna har nu kommit över en miljon euro totalt. De länsar helt enkelt kontona. Vi känner till ett färskt fall där personen blev av med 200.000 euro.
I vissa fall är de också ordentligt pålästa om Åland och åländska förhållanden.
– Det är uppenbart att de har viss lokalkännedom, de är väl pålästa. Eller så har de helt enkelt kopplingar hit.
Ihärdiga
Att de är övertygande och ihärdiga har man vetat om tidigare.
– Vi vet att vissa samtal har varit så långa som upp till tre timmar. I vissa fall utger de sig också för att ringa från polisen och att de ska hjälpa till mot de här bedragarna. Men man måste komma ihåg att polis och övriga myndigheter aldrig någonsin begär kontouppgifter eller inloggningskoder per telefon. Får man ett samtal där någon ber en om det här ska man omedelbart lägga på.
Om man väl blir bestulen går ofta allting väldigt snabbt och man ska agera fort om man ska ha en chans att få tillbaka pengarna.
– Då kan det handla om minuter. När pengarna rör sig digitalt är det tyvärr ofta så att det man blivit av med är och förblir borta, säger Christoffer Ahlfors.