I lördags begav sig 15-årige Albin Åström och hans kompis ut i vintervädret för att åka pulka.
– Vi åkte först till Gnisten, men där var det helt fullt. Min kompis hade hört att det fanns en ny pulkabacke vid Fågelberget, vi bestämde oss för att åka dit, säger han.
Albins kompis tog två åk i backen med en vanlig pulka, det var inga problem.
– Sen skulle jag testa åka ner med en stjärtlapp. När jag hade kommit fem meter ner för backen dunkade det till, sedan kände jag att det gjorde fruktansvärt ont, säger han.
I snön dolde sig en glasbit som hade skurit upp ett djupt, 25 centimeter långt jack i Albins ena baklår, och fått blodet att forsa.
– Jag tittade på mitt ben och såg att det blödde väldigt mycket, jag skrek till min kompis att han måste ringa sjukhuset.
Kompisens storasyster och hennes pojkvän var också på plats, och de hjälptes åt att ringa ambulans och att sitta hos Albin.
– Min kompis såg till att jag höll mig vaken. Jag svimmade, men det har jag själv inget minne av, säger han.
Ambulansen var på plats inom fem minuter, och Albin fördes till akuten på Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS). På akuten konstaterades det att såret var för stort att sy igen direkt, det krävdes en operation. 1,5 timme senare låg han på operationsbordet.
– Jag har ingen aning om hur många stygn det är, men det är många, säger han.
Även på knäet har han fått ett sår.
Nu är Albin sjukskriven från skolan och återhämtar sig efter operationen. Han förväntas vara sjukskriven i två eller tre veckor.
– Jag är trött, men samtidigt rastlös för att jag inte kan göra något annat än att ligga i sängen, säger han.
Tänk på försiktigheten
Pappan Kim Åström berättar att det var sonen själv som ringde och sade att hade råkat ut för en olycka och var på väg till akuten.
– Det hinner gå en massa tankar igenom huvudet, som förälder har man en inbyggd katastrofplan. Först av allt vill man veta hur illa det är, men i och med att han ringde själv förstod jag att han inte var i omedelbar livsfara.
Anders Wiklund är en av de boende i området som tidigare tagit initiativ till att få backen i bättre skick. Han uppmanar till allmän försiktighet vid pulkaåkning.
– Det är en backe som barn i många tider har åkt pulka i. Det har varit brant och svårt att åka där, därför plattade vi till underlaget så att det skulle vara lättare. Det som hände är olyckligt. Oavsett vilken pulkabacke man åker i ska man vidta varsamhet, man kan aldrig garantera vad som finns i backarna, säger han.