Anders Wiklöf-institutet för hjärtforskning (AWI) är en forskningssatsning på hjärt-kärlsjukdomar vid Uppsala Universitet. Institutet har kunnat starta tack vare en donation från kommerserådet Anders Wiklöf och målet med forskningen är att bättre kunna förutse och förhindra dessa sjukdomar.
För andra året i rad hålls under måndagen en presentation av både institutet och Uppsala Universitet för elever i årskurserna två och tre på Ålands lyceum. Forskningsledaren vid institutet, professor Johan Sundström, berättar om några av projekten som man arbetar med.
Ett av projekten handlar om att ta reda på vad som händer i blodet under halvåret innan man får en hjärtinfarkt. Sedan tidigare kan man få veta om man är i riskzonen för en hjärtinfarkt på tio års sikt. Men den informationen brukar inte vara motiverande nog för att få folk att till exempel sluta röka eller att ta sin kolesterolmedicin, enligt Johan Sundström.
Ett halvår, däremot. Det är motiverande.
– Det är folk intresserade av. Tänk om man till exempel har bokat en stuga. Det vore jättetråkigt att få en hjärtinfarkt innan dess, säger han.
Appar och webbsidor
I andra projekt har man kunnat träna artificiell intelligens (AI) till att hitta hjärtinfarkt på EKG:er.
– Nu pågår forskning för att hjälpa akutmottagningar att hitta hjärtinfarkter.
I Anders Wiklöf-institutets olika projekt ingår experter inom hjärt-kärlsjukdomar, datavetenskaper, AI, statistik, innovation, förvaltning och tillgängliggörande av medicinska datamängder. Man utvecklar gärna appar och webbsidor som patienterna själva kan använda.
– Vi försöker flytta mer och mer av sjukvården hem till patienten. Vi får allt färre sjukhussängar och en allt äldre befolkning, säger Johan Sundström.
Postdoktor Nicolas Pielawski berättar om ett projekt där man med hjälp av redan existerande information om en patient ska kunna förutspå den personens livslängd.
– Det hjälper läkare att fatta mer informerade beslut.
Här finns dock fortfarande juridiska och etiska aspekter att beakta, säger Nicolas Pielawski.
Eva Tiensuu Janson, ställföreträdande vice rektor för vetenskapsområdet medicin och farmaci, talar om bredden av utbildningar vid Uppsala Universitet medan Sigrid Welin talar om hur det är att studera vid universitetet.
Sigrid Welin kommer från Åland och tog studenten 2020. Nu läser hon andra året på apotekarprogrammet i Uppsala.
– Det är fantastiskt. Jag tycker att alla ska söka sig till Uppsala, säger hon.
Hennes drömjobb är just inom forskning.
– Med en apotekarexamen kan man spela en viktig roll på många platser.
”Till hundra procent”
Moderatorn Claes Elfsberg frågar Johan Sundström om vi kommer att kunna undvika hjärtinfarkter helt och hållet i framtiden.
– Ja, det finns alla möjligheter att göra det, svarar han.
Men det behövs mer forskning och så behöver folk behöver äta mindre socker, salt och fett samt sluta röka.
Anders Wiklöf, som sitter med bland åhörarna, säger att han är stolt över att få stödja forskningen.
– Det är bra om mina pengar kan vara med och hjälpa mänskligheten, på sätt och vis.
Som en hälsning till de studerande säger han att han själv bara gick åtta klasser i folkskola. Han hade inte ens engelska som skolämne.
– Fast jag inte har utbildat mig tror jag på forskning till hundra procent, säger han.