Dag fem i debatten om landskapsregeringens (LR) förslag till slopat avdrag för sjukkostnader i kommunalbeskattningen avslutades med ännu en bordläggning. Efter en omröstning blev tidpunkten för fortsatt behandling fredagen den 27 september. Oppositionen föreslog bordläggning till måndagen den 30 september.
Omröstningen föregicks av ajournering av plenum och ett gruppledarmöte. Det uppstod osäkerhet om ärendet kunde bordläggas och hur omröstningen om bordläggningen skulle ske. Talman Rainer Juslin (Lib) sade att omröstningen skulle handla om bordläggning eller fortsatt behandling, medan oppositionen sade att den skulle handla om tidpunkten för bordläggning. Lagtingsdirektör Carina Strand gav oppositionen rätt. Oppositionen förlorade dock omröstningen med 19–8. Veronica Thörnroos (PÅ) avstod från att rösta.
Under debatten frågade Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) vad förslaget innebär för personer som betalar för långvård.
– Finns kostnadsavdraget för långvård kvar? Det är oklart eftersom det inte finns något resonemang om det. De får dra av 25 procent, och det handlar om upp till 10.000 euro, sade hon.
– Det är inte utskottets uppgift att ta fram nya förslag. Vi kan konstatera vad vi tycker, men vi har en majoritet som litar på att LR tar fram kompenserande åtgärder. Det skulle vara politiskt självmord att inte göra det, sade finans- och näringsutskottets ordförande John Holmberg (Lib).
”Slinka igenom?”
Utskottet borde markera tydligare att det inte är bra att analyserna saknas, sade Alfons Röblom (HI).
– Ska man låta lagstiftning som uppenbart saknar konsekvensanalys slinka igenom? Det borde stå någonstans varför det inte gjorts eller varför det är bråttom, annars ger det signaler att konsekvensanalys är något vi gör om vi har lust och tid.
Andreas Kanborg (Ob) och Wille Valve (MSÅ) hade reserverat sig mot utskottets betänkande.
– Vi är skyldiga att betrakta förslaget ur alla synvinklar så att vi inte rusar i blindo. Vi föreslår att lagtinget förkastar förslaget och att LR återkommer med ett helhetspaket med konsekvensanalys och åtgärder. Vi har sett politiska löften svikas tidigare och det vore inte förvånande om det går så i detta fall, sade Andreas Kanborg.
Wille Valve sade att LR haft tid på sig sedan mars att ta fram åtgärder för att kompensera det slopade avdraget. När social- och miljöavdelningen den 9 juli gav sitt remissutlåtande där man avrådde från att slopa avdraget borde LR ha vaknat, sade han också.
Regeringen Orpos sparpaket som lades fram under tisdagen där bland annat läkemedelsavdraget och hushållsavdraget försämras påverkar Ålands socialpolitik och måste finnas med i helhetsanalysen, konstaterade Wille Valve.
Han föreslog en återremiss till utskottet, men efter omröstning där Alfons Röblom och Mogens Lindén (Grön vänster) avstod från att rösta blev det fortsatt behandling med rösterna 18–10.
Bordläggningen innebär att debatten fortsätter på fredag och ärendets andra och avslutande behandling hålls måndagen den 30 september.