Som Ålandstidningen skrev i lördagens tidning har försäkringsbolaget Ömsen varit i kontakt med landskapsregeringen för att diskutera halkbekämpningen. Ömsen vill att salt ska kunna användas i större utsträckning, eftersom vägarna på Åland kan bli väldigt hala.
Transport- och speditionsföretaget Transmar instämde i önskemålet om en bättre vinterväghållning, i synnerhet på Lemlandsvägen där det kör många tunga transporter från hamnen i Långnäs och där det ibland blir otroligt halt.
Vid Rundbergs Bil och Service är både vd Roger Rundberg och försäljningschef Per-Ove Karlsson också av åsikten att något behöver göras. Företaget kör i snitt ett bensin- eller gassläp om dagen från Långnäs, och om man räknar alla företagets transporter med tankbilar kör man mellan Långnäs och Mariehamn eller Godby åtta till tolv gånger per dag.
– Man borde använda fin sand eller allra helst salt på sträckorna Långnäs–Mariehamn–Berghamn och Mariehamn–Godby, inklusive rondellerna, säger Per-Ove Karlsson.
Vill att beslutet omprövas
De riktar ingen kritik mot väghållaren, som de anser gör så gott man kan.
– Problemet är det politiska beslutet som innebär att man inte får bekämpa halka med salt. Man får bara ploga och hälla dit grus. Det går att förebygga halka, men gruset som man använder i dag blåser ner i diket när tunga fordon passerar, säger Per-Ove Karlsson.
– Vi vill att man omprövar beslutet så att det går att undvika att det blir så halt som det emellanåt blir, säger han.
Incidenter som beror på halkan förekommer lite nu och då.
– Det har varit nära ögat flera gånger.
Det värsta är om något av de tunga fordonen, eller ett annat fordon i närheten, får sladd och det blir frontalkrock, säger han.
– Det brukar inte sluta så bra. Det ska inte behöva gå så långt när det finns medel att förhindra det.
Risk för olyckor
Gruset hjälper bara en kort stund, men försvinner sedan, säger de.
– Det är risk för att en olycka sker. Varför skulle inte vi kunna använda den lösning som man använder väst och öst om oss?
Vad kan hända om en av era tankbilar råkar ut för en olycka?
– Det är fråga om miljöfarliga produkter som inte bör komma ut i naturen.
Vad tycker era chaufförer om läget?
– Det är jobbigt för dem att köra eftersom de måste hålla sig på helspänn hela tiden. De tycker definitivt inte om det, jämfört med barmarkskörning, säger Per-Ove Karlsson.
– Du får inte fordonet att stanna om det händer något, säger Roger Rundberg.
– Och om du tappar fart eller stannar helt är det svårt att komma i gång igen, drivhjulen bara snurrar utan driv. Egna sandaggregat på bilen kan dock hjälpa, säger Per-Ove Karlsson.
Har detta blivit mer angeläget nu än för 20 år sedan när beslutet om saltning fattades?
– Det är en helt annan trafik i dag. Mer trafik och större, tyngre och längre fordon, säger Per-Ove Karlsson.
Kör ni de farligaste transporterna på Åland?
– Alla produkter som vi kör är eldfarliga under rätta förhållanden. De är inte explosiva, men eld- och miljöfarliga, säger Per-Ove Karlsson.
Hopps ni på en politisk omprövning?
– Absolut, säger Roger Rundberg.