Trots Marknadsdomstolens beslut är man på Paf fortfarande övertygad om att man inte omfattas av reglerna för offentlig upphandling – framför allt eftersom det är så liten del av verksamheten som sker på ett monopolområde.
– Vi har gjort flera juridiska utredningar kring det här genom åren och våra analyser har kommit fram till att vi inte är upphandlingsskyldiga, säger Pafs kommunikationsdirektör Anders Sims.
– Nästan alla våra intäkter kommer från marknader där vi är hårt konkurrensutsatta, därför anser vi inte att vi bör underkastas reglerna.
Paf har monopol på de båtar som är Ålandsflaggade och på Åland. Detta kan jämföras med Svenska spel och Veikkaus, menar han, som verkar på ”strikta monopolmarknader”.
– De lyder under offentlig upphandling. Vår verksamhet är av annan karaktär.
Men det handlar ju inte bara om konkurrens. Enligt domstolen uppfyller ni flera andra kriterier för att lyda under offentlig upphandling.
– De andra bitarna stämmer förstås. Det är en ganska svårbedömd situation, och nu blir det ordentligt prövat eftersom vi tagit det till Högsta förvaltningsdomstolen. Det är en så pass viktig fråga att vi vill driva den så långt vi kan.
Diskuterades det över huvud taget om det kunde vara fråga om en offentlig upphandling när huset skulle byggas?
– Nu satt jag inte i byggkommittén, men det utgår jag ifrån att man gjort.
– Därför var vi också väldigt noggranna i vår process. Vi anlitade tre oberoende byggkonsulter – de mest erfarna projektledarna på Åland – och det var deras bedömning som låg till grund för vårt beslut. Vi ville ha den ekonomiskt mest fördelaktiga samarbetspartnern. Vi hade fyra kriterier: pris, kompetens och kapacitet, erfarenhet och samarbetsförmåga som de vägde samman i ett betygssystem.
Om ni enbart gått på pris, hade Allbygg eller Ålands byggs anbud vunnit då?
– Det kan jag inte säga. Det handlar ändå om den totalekonomiska bedömningen. Alla tre fick samma betyg i priskategorin.
Negativt för konkurrensen
Även om Paf besvärat sig över Marknadsdomstolens beslut måste man redan nu anpassa sig efter domstolens bedömning. Det innebär att man börjat se över sina processer och hur man ska göra upphandlingar framöver.
– Det är en väldig byråkratisk process som kräver tid och pengar, säger Anders Sims.
Han menar att det får ganska stora konsekvenser för bolaget om man ska lyda under upphandlingslagen. Det blir helt enkelt ett mer komplicerat sätt att göra affärer på, säger han, eftersom vissa leverantörer inte vill delta i offentliga upphandlingar där avtal blir offentliga.
– Det är en konkurrensnackdel. Den största smällen är om vi inte kan få de samarbetspartners eller leverantörer vi önskar på grund av att de inte vill vara delaktiga i en sådan process.
Enligt Anders Sims tar man redan nu in konkurrerande bud, eftersom det ligger i företagets intresse att konkurrensutsätta alla anbudsgivare.
Gjorde ni en riktad förfrågan till byggföretag när Paf-huset skulle byggas?
– Det var riktat till åländska byggföretag. Man har ganska bra koll på vilka byggföretag som kan göra ett så stort projekt, vi riktade oss till de som har kapaciteten.
Slutnotan för Pafs om- och tillbyggnad landade på 14,5 miljoner euro. Hur stor del av det som är byggentreprenaden vill Anders Sims inte säga.
– Det är ett affärskontrakt mellan oss och byggbolaget.
Sandra Widing