I ett gemensamt pressmeddelande skriver Finlands Sjömans-Union, Finlands Maskinbefälsförbund och Finlands Skeppsbefälsförbund att man skickat ett förhandlingsförslag till företrädarna för EW Finland Oy och bemanningsföretaget Kalbåda Shipping Oy om att inleda kollektivavtalsförhandlingar för den åländska skärgårdstrafiken. Arbetsgivarsidan har dock inte gått med på förhandlingar, skriver man.
Nu meddelar facken att om inte en godtagbar lösning gällande kollektivavtalet nås mellan parterna, kommer den berörda fartygsbesättningen att inleda en arbetsnedläggelse – en strejk – den 28 november klockan 06.00.
”Under arbetsnedläggningen utför fartygens besättning samtliga till dem tillhörande arbetsuppgifter, men vägrar att följa med fartygen då de lämnar hamnen. Allt nödvändigt nöd-, säkerhets- och annat skyddsarbete är undantagna från arbetskonflikten”, skriver man i pressmeddelandet.
– Då de nekat till att föra kollektivavtalsförhandlingar blir det den här vägen för att åstadkomma ett avtal, säger Johan Ramsland, verksamhetsledare vid Finlands Skeppsbefälsförbund, till Ålandstidningen.
Han säger att man kontaktat arbetsgivarna både muntligt och skriftligt och att den inledande kontakten togs i maj.
– Gång på gång har de sagt att de inte går med på ett kollektivavtal.
Men krävs kollektivavtal, eller går det att ha andra typ av avtal mellan sjöanställda och arbetsgivare?
– Lagen kräver inte kollektivavtal, men de anställda har rätt att kräva att man har ett avtal som är norm för sektorn och sjöfarten, att lönerna är jämställda. Samma personer som leder de här företagen driver också Nordic Jetline, och där finns kollektivavtal. Det har lett till att de som är anställda på Kalbåda har klart sämre löner, och att anställda kan ha olika löner på samma vakanser på samma fartyg. Det är kraftigt diskriminerande och en fråga om rättvisa, säger Johan Ramsland.
Han säger att anställda i kontakt med facken framfört att de vill ha kollektivavtal.
– De vill ha ett slut på det som pågår nu. Personalomsättningen är stor på de här fartygen och det är ytterst svårt att få någon att stanna kvar. Man kanske inte haft klart för sig att branschens lönesättning enligt kollektivavtalet blir en annan i den här verkligheten.
Villkor i upphandlingen
Facken har diskuterat frågan med företrädare för landskapsregeringen som äger flera av färjorna och som upphandlat trafiken.
– De är djupt oroliga för situationen som nu kulminerat. Det var ett politiskt beslut att trafiken ska privatiseras, men kanske man inte sett att det skulle uppstå en sådan här typ av situation. Landskapet hänvisar till att de inte är arbetsgivare, men politiskt kan de säkert göra en hel massa, säger Johan Ramsland.
Som vadå, tänker du?
– Det kan inte vara på det här sättet att man har olagliga arbetsavtal, arbetstider som inte följer lagstiftningen och diskriminerande lönesättning. Ett sätt är att få med det lagmässigt i upphandlingen, att villkoren uppfylls.
Hur länge planeras strejken pågå?
– Sluttiden avgörs när man åstadkommit målsättningen att få ett kollektivavtal. Vi väntar oss inte en längre strejk, men bollen ligger hos arbetsgivaren.
– Riksförlikningsmannens byrå har tagit det här ytterst allvarligt och förlikningen börjar redan i morgon (läs: i dag) klockan 09.00. Vi hoppas på en snabb lösning.
Oscar Berndtsson, vd för Nordic Jetline där arbetsgivarbolagen ingår, förklarar varför man inte vill inleda förhandlingar om kollektivavtal.
– Vi vill ha friheten att kunna förhandla direkt med vår personal. Vi har små enheter med olika särbehov.
Frihet för er eller er personal?
– Både och. Man kan beakta individers behov friare och komma direkt överens med en anställd eller bytespart och förhandla lokalt, något som också finns med i det finska regeringsprogrammet.
Inom Nordic Jetline används kollektivavtal, varför inte inom EW Finland och Kalbåda Shipping?
– Det kommer sig av att Nordic Jetline haft kollektivavtal sedan 2013 som ännu är i kraft. Men nu har vi valt en sådan här väg som ändå baserar sig på arbetsvillkor och tillvägagångssätten är på samma vis.
Force majeure
Oscar Berndtsson säger att de anställda på det stora hela är nöjda med bolagens villkor och arbetsavtal och att lönerna ”för det mesta” är högre än kollektivavtalslönerna.
– Det ger också stor frihet och flexibilitet i bytesdagar och att kunna påverka sina ledigheter. Vi säger att det råder avtalsfrihet och det finns inget allmängiltigt kollektivavtal för den här verksamheten, säger han och fortsätter:
– Det finns ingen orsak att strejka. Vi har ingen meningsskiljaktighet med vår personal och vi vädjar till vår personal att komma på jobb. Det är många som lider av en strejk, inte bara vi som arbetsgivare utan också alla skärgårdsbor och företagare.
Vilken typ av kontakt har ni haft med sjöfacken?
– Vi har blivit kontaktade och de har velat att vi ska förhandla och skriva kollektivavtal. Jag har sagt att jag är på pappaledighet och att vi kan prata senare. Det nästa vi såg var strejkhotet.
Om det blir strejk och färjorna inte lägger ut den 28 november, uppfyller ni då avtalet med landskapsregeringen om fungerande trafik?
– Vi kommer att göra allt för att trafiken ska löpa och vi tror att största delen kommer på jobb, annars fyller vi på med personal så vi kan köra ändå. Blir det inte trafik så finns force majeure i avtalet, blir det strejk har vi inte gjort något fel, olagligt eller orätt. Vi har hållit våra förpliktelser och avtal.
Vad händer nu från er sida?
– Det blir att vänta och se. Vi hoppas att de lägger ner strejkhotet. I dagens värld kan man inte tvinga någon att göra ett avtal när det finns avtalsfrihet, det vore som tvångsäktenskap. Helt absurt.