Turerna kring Öjvägen i Eckerö har varit många sedan väglaget och kommunen började bråka om ett övertagande av vägen 2020. Striden kulminerade vintern 2022 när kommunen meddelade att man häver det tidigare avtalet om ett övertagande – och väglaget svarade med att gå till domstol.
Men för lite knappt ett år sedan såg den segdragna konflikten ut att vara på väg mot en lösning. Efter ett möte den 17 januari i år konstaterade väglagets ordförande John Hilander att bägge parter var överens om att lämna det som varit bakom sig och gå vidare.
– Nu går vi vidare. Vi är överens om att det här ska göras och förhoppningen är att det ska kunna vara klart till sommaren. Det finns en välvilja från bägge sidor att få den här processen i mål, sade han då.
Tillbakagång
I samband med det tillsattes också en arbetsgrupp med representanter från både kommunen och väglaget, men något övertagande till sommaren blev det dock inte fråga om, och nu står det klart att parterna under året återigen verkar ha grävt ner sig i skyttegravarna.
Kommunfullmäktige godkände tidigare i december ett nytt avtalsförslag där kommunen skulle stå för 40 procent av de återstående kostnaderna för att rusta upp vägen. Totalkostnaden för de arbeten som ännu behöver färdigställas har av kommunen uppskattats till drygt 70.000 euro.
– När det är i hamn är tanken att kommunen ska ta över vägen och därefter asfaltera den, säger fullmäktigeordförande Anders Svebilius.
Han säger att det nu är upp till väglagets stämma att ta ställning till avtalsförslaget.
– Det finns säkert olika åsikter och vissa som anser att det borde vara billigare för väglaget. Nu lägger kommunen fram det här förslaget för vägstämman och sedan får de ta ställning till det. Godkänns det inte får väl förhandlingarna fortsätta.
Ruta ett
När Ålandstidningen pratar med John Hilander är han betydligt mindre optimistisk än för ett år sedan och beskriver det samarbete som kommunen och väglaget haft under året som kraftigt tillbakasteg.
– Kommunen har inte kommit med någonting utan vi har mer eller mindre fått propsa på för att ens få till möten.
Han säger att väglaget i ett tidigt skede meddelade att man kunde tänka sig gå in med 20.000 euro för att komma i mål med de sista vägarbetena.
– Men det accepterade inte kommunen. I stället presenterade de ett beräkningsunderlag som inte var särskilt mycket till underlag och sedan var vi tillbaka på ruta ett.
John Hilander säger att man från väglagets sida hade en förhoppning om att arbetsgruppen skulle diskutera vad som behövde göras på vägen.
– Och olika förslag som kommunen och väglaget sedan hade kunnat komma överens om. Men nu har kommunen i stället ensidigt tagit fram ett avtalsförslag och vi tycker att det är jättemärkligt.
Godkänner inte
John Hilander menar också att den kostnadsberäkning som kommunen utgått ifrån är mycket bristfällig.
– Det är en grov uppskattning och jag har pratat med väglagets storägare som säger att de inte kommer att godkänna det här avtalsförslaget. Folk vill veta vad de betalar för.
Han beskriver händelserna som ett rejält kliv bakåt i processen.
– Jag vill inte säga att vi är arga men vi är oerhört besvikna. Först river man det gamla avtalet och nu gör man upp ett nytt förslag helt ensidigt.
Det här innebär också att väglaget fortsätter driva sin sak i förvaltningsdomstolen.
– Vi har sagt att vi drar tillbaka vår stämning om kommunen presenterar ett godtagbart förslag, men det går inte att lita på kommunen över huvud taget.