Efter en ovanligt lång tid med för höga bakterienivåer i vattnet vid Solbergets strand visar Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets (ÅMHM) senaste provtagningar att det är okej att bada. Tidigare har man inte hittat en orsak till de höga värdena, men det ändrades under förra veckans provtagningar.
– När det fortsatte vara höga halter efter det andra provet vi tog fick vi djupare kontakt med Jomala kommun och behövde börja titta på vad källan till halterna var, för det är inte normalt att det fortsätter vara höga halter så här länge. I det sammanhanget så har vi noterat att det finns ett utgående dike närmare Lemlandsvägen där det kommer ganska höga halter bakterier, säger Magnus Eriksson vid ÅHHM.
Diket i fråga mynnar ut intill stranden och sträcker sig genom Västerkalmare, förbi discgolfbanan och nästan hela vägen upp till Grönbacka.
Var kommer bakterierna från?
– Vi fortsätter titta närmare på det, för vi har inte hittat huvudkällan. I det här fallet så har vi ett stort avrinningsområde med både åkrar, skog, boenden och liknande och det kan komma precis var som helst därifrån. Man kan tänka sig att det kunde vara gödsel från åkrarna eller att en pumpstation bräddat, men kommunen har inte hittat något sådant, säger Magnus Eriksson.
Varför är värdena okej nu, trots läckan?
– Det beror på omständigheterna, för vi vet att det fortfarande kommer höga halter bakterier från diket. Diket mynnar ut närmare båthamnen och när vi tog proverna blåste det ut från stranden. Vid provtagningstillfället kan det hända att vattnet från diket i huvudsak fanns på andra sidan viken. Man kan vara försiktig om man tycker det ser konstigt ut i vattnet.
Man försökte inte stoppa vattenflödet från diket?
– Nej, det är inte möjligt. Flödet var ganska kraftigt och börjar man med det får det stora följdeffekter bakåt i dikessystemet.
I veckan tar man återigen nya prover för att försöka lokalisera var det bakteriedrabbade vattnet har sitt ursprung.
– Jag tror och hoppas värdena ska avklinga men jag vill hitta orsaken till att det kommer så höga halter. Det kan också vara så att de höga halterna redan börjat avta eftersom det inte är lika blött nu som det var förut. I värsta fall hittar vi inte den här källan, men vi kommer försöka så långt det är möjligt, säger Magnus Eriksson.
Ålandstidningen har sökt Jomalas tekniska chef Magnus Nordin.