Men vd Christer Fahlstedt blickar hellre framåt mot de utmaningar som väntar i form av kraftigt minskade intäkter när Paf tar ett större spelansvar samt tuffare villkor för hela branschen när Finland reglerar spelmarknaden, troligtvis från 2026.
– Vi har tid på oss att få den ekvationen att gå ihop, säger han.
För Christer Fahlstedt känns 2022 redan avlägset. Hans fokus är riktat mot framtiden. Det framgår under bolagets årsstämma som hålls på onsdagen.
2022 års resultat var ändå på flera sätt ett siffermässigt rekordår. Koncernens resultat ökade med 31 procent, från 34,3 miljoner euro till 44,4 miljoner euro. Cirka åtta miljoner euro av det positiva resultatet förklaras med den tillfälligt sänkta spelskatt som infördes i Finland under pandemin.
Omsättningen ökade med 23 procent, från 135,0 miljoner euro till 165,7 miljoner euro. Området ”land och fartyg” redovisar en intäktsökning på 70 procent på grund av återhämtningen efter pandemin.
Paf uppnådde också ett nytt rekord i antal aktiva kunder.
Men det som Christer Fahlstedt främst av allt framhåller under stämman är de kommande effekterna av bolagets arbete med ansvarsfullt spelande och av regleringen av spelmarknaden i Finland.
”Stor förändring”
Paf har i etapper infört olika förlustgränser, vilket hittills kostat bolaget cirka sju miljoner euro. Man klassar nu spelare som förlorar maximalt 8.000 euro per år som ”gröna”. Paf siktar på att bli ett helt grönt bolag, något som kan leda till att intäkterna från de spelare som förlorar mest pengar försvinner. 2022 uppgick intäkterna från dessa grupper till närmare 60 miljoner euro.
– Men det är bara att ta, för det här är framtiden, säger Christer Fahlstedt.
Av de kommande förändringarna för branschen i Finland förväntar sig Paf både förlustgränser och ett större spelansvar samt högre skatter.
– Troligtvis börjar detta gälla 2026, säger Christer Fahlstedt.
Trenden i Västeuropa är att samhället ska ta ansvar för spelandet, säger han.
– Det blir en mycket stor förändring. Men det är viktigt för Paf med ett regelverk som gör att det blir lika för alla.
Och på sätt och vis har Paf bättre förutsättningar än andra spelbolag inför de kommande förändringarna.
– Det beror på att Paf har en annan ägarbild. Vi kan göra de här förändringar redan nu och behöver inte vinstmaximera hela tiden, säger Christer Fahlstedt.
”Steg för steg”
2022 var utdelningen från Paf 33,1 miljoner euro eller ”en euro per sekund”, som man har beskrivit det inom företaget.
– Men det är en nivå som vi är noga med att säga att vi inte alltid kommer att ligga på.
Paf har utfäst sig att ha en utdelning på 15 miljoner per år.
– Det är ganska långt kvar innan vi kan betala 15 miljoner euro med ”gröna” intäkter. Vi tar det steg för steg, säger Christer Fahlstedt.
– Vi har tid på oss att få ekvationen att gå ihop, säger han.
Paf styrelse har återvalts, meddelar finansminister Roger Höglund (C) under stämman. Den består därmed fortsättningsvis av ordförande Jan-Mikael von Schantz, vice ordförande Gunnar Westerlund samt ledamöterna Birgitta Eriksson, Denise Johansson och Roger Nordlund.