Enligt kommundirektör Kurt Carlsson stämmer det att man i detaljplanen riktat husen med gaveln mot sundet.
– Vi har ritat upp det så och haft det som linje men det är ingenting bindande. Det är eftersträvansvärt men ingenting som måste efterliknas. När byggnadsnämnden gett byggnadslov har man givetvis beaktat detaljplanen.
Enligt Kurt Carlsson gäller detsamma med färgsättningen. I byggnadsplanen står det att färgen på husen ska efterlikna naturens dova färgskalor och kulörer. Detta för att byggnaderna ska smälta in i miljön. Man har skrivit att den primära färgsättningen bör vara mörk och mättad, gärna dov. De hus som byggts är i stället delvis vita.
– Där gäller samma sak. Det är ingenting bindande och när bygglovet godkänts har man gjort bedömningen att tillåta andra färger. Det här är beslut som vunnit laga kraft och om något hade stridit mot detaljplanen hade det inte gått igenom byggnadsnämnden.
Detaljplanen över Öra är från 2012. Än så länge är det bara två tomter som blivit bebyggda av de dryga fyrtiotal som finns markerade i detaljplanen.
– Vi har valt att inte vara så petiga när vi tittat på byggloven. Folk har sina egna önskemål och viljor och om vi ska vara krångliga kommer det vara ännu svårare att få tomterna sålda.
Skyddsvärda
I detaljplanen har man också med hänvisning till den finska naturskyddslagen konstaterat att strandmiljön längs med Öra strand är skyddsvärd. Stränderna på Öra är mestadels i naturligt tillstånd och strandvegetationen är rik med flera rödlistade arter, skriver man.
Men i samband att de nya tomterna bebyggts har man också gjort om strandmiljön. Enligt Kurt Carlsson beror det på ett separat avtal.
– Köparen gjorde en förfrågan i samband med att vi sålde tomten. De ville ha ett undantag för att kunna göra om strandmiljön. Vi valde att skriva ett avtal med dem då eftersom vi såg det som positivt att de kunde göra vissa markförbättringar på området.
Kevin Eriksson