Under den första rättegångsdagen fokuserar landskapsåklagare Henrik Lindeman på att visa hur de tolv åtalspunkterna i målet hänger ihop. Han håller därför en övergripande sakframställan där händelseförloppet beskrivs i stora drag. Senare under rättegången ska sakframställningar om de enskilda åtalspunkterna hållas.
Henrik Lindeman inleder med att redogöra för bevisläget, som han beskriver som ”nytt” för åländska förhållanden. Han nämner den omfattande tekniska avlyssningen av en av de misstänkas bil.
– Tingsrätten kommer att få ta del av svarandenas egna ord gällande de olika brotten, säger han.
Enligt Henrik Lindeman visar bevisen strukturen, arbetsfördelningen och motivet för den sammanslutning som legat bakom införseln av narkotika.
– Det kan nu ledas i bevis på ett sätt som inte låtit sig göras i tidigare fall.
Telefonavlyssning
Startskottet för utredningen var att en man togs in för tullkontroll i början av hösten eftersom en tullhund hade markerat på hans fordon, säger Henrik Lindeman.
Det visade sig att mannen hade cirka tre kilo hasch i lasten. Han hade rest tillsammans med en annan man, som tullen misstänkte för inblandning i införseln. Den andra mannens telefon började därför att avlyssnas.
En tredje man ringde så småningom till den avlyssnade telefonen. I det samtalet deltar en fjärde man, som enligt Henrik Lindeman är den som är huvudansvarig i målet (se faktarutan). Den fjärde mannen vill anlita den andra mannen som transportör på rekommendationen av två andra av de åtalade männen.
– Han beskriver även sig själv som en person i ledande ställning, säger Henrik Lindeman.
Även den fjärde mannens telefon börjar efter detta att avlyssnas.
Uppstår en skuld
När den andra mannen anländer till Åland med narkotikan blir han gripen och narkotikan tas i beslag.
– Narkotikabeslaget får konsekvenser, säger Henrik Lindeman.
Det uppstår en skuld till leverantören, som åtminstone tre av de åtalade männen hålls ansvariga för, enligt Henrik Lindeman.
– För att kunna betala bort skulden blir det nödvändigt att ta in och sälja mer narkotika.
När det blir allt mer uppenbart att den fjärde mannen har en central roll inleds avlyssning av hans personbil. Genom avlyssningen erhålls ett omfattande material som, enligt Henrik Lindeman, avslöjar två konkreta införslar som redan har skett samt planer på ytterligare införslar.
Det framkommer också att en femte man har anlitats som transportör för de två gjorda införslarna. Hans resebeteende börjar övervakas och i mitten av december grips han när han försöker föra in narkotika till Åland från Sverige. Inom loppet av några dagar sker ytterligare två gripanden.
Medger allt
Den femte mannen är den enda av de åtalade männen som medger händelseförloppet och sin skuld. Enligt hans biträde Mattias Mecklin flyttade han till Åland i somras och hamnade i ”dåligt sällskap”.
– Han har haft stora skulder, säger Mattias Mecklin.
En av de åtalade männen lovade honom ersättning för att föra in narkotika till Åland, säger Mattias Mecklin.
– Han har hämtat narkotika vid tre tillfällen. Trots att han blivit lovad ersättning har han aldrig fått någonting.
– Sedan han åkte fast har han medgivit och hjälpt polismyndigheten med ärendet så gott han har kunnat.
Enligt Mattias Mecklin blev mannen vid den tredje införseln hotad och tvingad att agera som kurir.
En av de åtalade männen har även hotat den femte mannen medan de satt häktade i Åbo, enligt Henrik Lindeman.
Målet i korthet
”Föremålet för de följande dagarnas rättegång är på många sätt en av de mest omfattande narkotikabrottshelheterna som har utretts av polis och tull på Åland”, säger landskapsåklagare Henrik Lindeman under sin sakframställan.
Nio män har åtalats. Åtta av dem är på plats i Ålands tingsrätt när rättegångens inleds på torsdagen.
En av de åtalade männen har inte kunnat delges stämning. Han kommer att efterlysas och sedan får de två åtalen mot honom behandlas skilt, enligt tingsdomare Pia Jacobsson.
De åtta männen försvaras av totalt sex biträden. Dessa är Mattias Mecklin och Gard Larpes, som bägge försvarar två åtalade män, samt Riikka Nyström, Trond Hornseth, Lars-Erik Styrström och Johanna Nyman som försvarar en man vardera.
Målet innehåller tolv olika åtalspunkter. Åtta av dem gäller grovt narkotikabrott, tre gäller medhjälp till grovt narkotikabrott och en gäller övergrepp i rättssak.
Två av männen är åtalade för att ha varit delaktiga i ett av brotten, tre av männen för två av brotten, en man för tre av brotten, en man för fyra av brotten och en man för fem av brotten.
Mannen som enligt åklagaren har haft det övergripande ansvaret, och som en av de andra åtalade beskrivit som ”boss”, åtalas för sju av brotten. Han bestrider alla brott som han åtalas för.
En man medger allt som han åtalas för.
Två av männen medger narkotikabrott i varsitt fall, men inte grovt narkotikabrott.
Allt annat bestrids av samtliga inblandade.
Den sista rättegångsdagen är planerad till torsdag i nästa vecka.