Boende i närheten av den sex kilometer långa Önningebyvägen i Jomala, från Önningeby såg till Vikingahallen, varnar för att vägen inte är säker.
– Vägen är smal, kurvig och har dålig sikt. Dessutom är det hög hastighet på trafiken. Många har varit med om obehagliga upplevelser. Antingen har man varit nära att köra på någon eller själv bli påkörd för att det blir trångt vid möten och man inte hinner bromsa. Flera har varit med om att man fått dra ner hunden i diket när man varit ute och gått, säger Serina Lundström.
Hon bor i Önningeby och är första undertecknare av en skrivelse som ska skickas till infrastrukturavdelningen vid landskapsregeringen nu på fredag för att uppmärksamma problemet. Runt 70 personer har redan skrivit under.
Förutom Önningebyborna påverkas också de boende i Österkalmare, Vesterkalmare, Överby och Ytterby. I områdena bor många barnfamiljer, men att bege sig ut på barnvagnspromenad eller cykeltur längs Önningebyvägen känns otryggt.
– Vi vågar inte röra oss på vägen och det blir väldigt begränsande. Jag och min familj har mindre än tre kilometer till dagis och skulle kunna cykla dit, men det går inte. Vintertid är vägen ännu smalare, då kan man absolut inte röra sig med någon barnvagn eller hund, säger Serina Lundström.
Cindy Nordberg bor i Österkalmare, ett bostadsområde med cirka 30 barn.
– Min son cyklar till Vikingaåsens skola, som förälder har man en klump i magen varje dag. När man bygger så här stora områden som lockar barnfamiljer borde man ha trafiksäkerheten i åtanke, säger hon.
Ökad trafik
De boende upplever att den dagliga trafiken har ökat kraftigt de senaste åren.
– Det är mycket tung trafik som kör till och från Långnäs via Önningebyvägen. Det var när Solbergsrondellen byggdes 2015 som lastbilstrafiken kom hit. Chaufförerna vande sig vid det och började ta den här vägen i stället för att den är lättare och man slipper flera rondeller, säger Marina Lindqvist.
I allmänhet rör det sig mycket vuxna och barn på vägen, både till fots och på cykel. Sommartid lockar Önningebymuseet en hel del turister. Många barn kliver av och på skolbussen längs Önningebyvägen.
– Långtradarna är hemska. Det känns inte roligt att skicka i väg sitt barn till bussen själv på morgonen när det är som mest trafik, säger Malin Rundberg.
– Det säger sig självt att det är farligt med lastbilar som kör över 70 kilometer i timmen på den här smala och kurviga vägen. När de kör om en cyklist eller fotgängare måste de byta sida av vägen helt. Det är en tidsfråga innan något allvarligt händer, det är vår stora rädsla, säger Serina Lundström.
Skrivelse om trafiksituationen på Önningebyvägen
Vi önskar med detta brev göra Infrastrukturavdelningen/Ålands Landskapsregering uppmärksam på de problem som finns på Önningebyvägen, Jomala.
Trafiken på Önningebyvägen har ökat de senaste åren. Vägen används dagligen som genomfart av många bilister samt av tung trafik. Hastighetsbegränsningen överskrids ofta. Vägen är kurvig, smal och sikten är dålig. Den största delen av vägen har inte ens en vitmålad mittlinje. På den del av Önningebyvägen där hastighetsbegränsningen är 70 km/h är vägen som mest kurvig, sikten är dålig och många farliga situationer uppstår för cyklister och fotgängare. Detta på grund av att det inte finns något utrymme dem på vägen. Dock är det många cyklister och fotgängare som rör sig på vägen, både barn och vuxna, och det är trångt.
I Önningeby, Österkalmare, Vesterkalmare, Överby och Ytterby finns även många skolbarn som är i behov av en tryggare väg. Som det är nu är inte vägen säker att cykla på till skolan, kompisar, Mariehamn eller till fritidsaktiviteter på bland annat Vikingahallen.
Sommarhalvåret rör det sig även mycket turister på Önningebyvägen för att besöka Önningebymuseet.
Även vid korsningen Lemlandsvägen – Önningebyvägen skulle det behövas en förbättring av säkerheten. Där är dålig sikt och hög fart på trafiken. Det är svårt att ta sig tryggt över Lemlandsvägen. Barn och unga blir även begränsade i att röra sig på cykel då det behövs vuxet sällskap med för att kunna korsa vägen.
Det finns ungefär 1.550 invånare i Önningeby, Österkalmare, Vesterkalmare, Överby och Ytterby som skulle ha användning för att göra Önningebyvägen till en säkrare väg.
Förslag till förbättring av vägen:
- Cykel- och gångbana.
- Bredare väg med upphöjning på sidorna.
- Bredare väg med streckad mittlinje samt vitstreckade sidor.
- Sänkt fartbegränsning, 50 km/h längs hela vägen.
- Sänkt hastighet i närheten av Önningebymuseet där många turister och barn rör sig.
- Förbjuda genomfartstrafik.
- Korsningen Önningebyvägen/Lemlandsvägen: sänkt hastighet, avsmalnande väg,
övergångsställe (liknande korsningen Gottbyvägen/Hammarlandsvägen).
”Livsfarlig korsning”
Förare som kommer från Lemland och Lumparland och ska norrut använder också vägen som genomfart. Ofta har de bråttom och överskrider hastighetsbegränsningen.
– Polisen visar sig sällan här. Ingen jag har pratat med känner till att det skulle ha gjorts någon hastighetskontroll på åratal, säger Serina Lundström.
I de boendes skrivelse ges förslag på olika förbättringar som kunde göras längs vägen. Många hade gärna sett att det byggs en gång- och cykelväg.
– Det får någon kunnig på området utreda, vi larmar bara om att vägen är farlig, säger Serina Lundström.
Man ser också ett behov av åtgärder vid korsningen Önningebyvägen och Lemlandsvägen.
– Att ta sig över till Lemlandsvägens cykel- och gångbana är livsfarligt, man får springa. I korsningen Gottbyvägen och Hammarlandsvägen har man smalnat av vägen och gjort ett övergångsställe. Här är behovet minst lika stort, säger Serina Lundström.