Om litiumjonbatteriet på en elbil börjar brinna utvecklas giftiga gaser, det farliga ämnet väteflourid kan till och med tränga igenom skyddskläder. Vad ska man göra om det börjar brinna på ett trångt bildäck eller i ett parkeringshus, och hur ska man släcka branden utan att personalen äventyras?
Inom rederier och brandförsvar är det frågor man funderar allt mer på, i takt med att antalet elbilar som rullar på vägarna blir fler.
– Enligt bilförsäljare är tre av fem nya bilar som säljs i dag elbilar eller hybrider, det ökar hela tiden, säger Leif Roberts, brandinspektör vid Alandica Shipping Academy (ASA).
Tio minuter på sig
Just nu forskas det på effektivare metoder för att släcka bränder i elbilar, en utmaning är att batteriet riskerar att självantända om det inte släcks ordentligt.
En lösning som erbjuds är en pool som man kan bygga upp runt en brinnande elbil, utvecklad av det nya finska företaget Electric Vehicle Fire Safety (EVFS). Under tisdagen bjöd ASA in till en demonstration vid sitt övningsområde på Klintkajen. Det lockade många besökare, både från frivilliga brandkårer, Mariehamns räddningsverk, rederier och försäkringsbolag.
Den av EVFS produkter som väckte störst intresse var en 40 kilo lätt pool i aluminium. De fyra delarna monteras ihop runt bilen och sedan fylls den snabbt med vatten genom tillhörande slangar. Genom att först täcka in bilen med en brandfilt tjänar man tid.
– Med andningsskydd på sig kan man bygga ihop systemet. Men efter max tio minuter ska man bort från exponeringen, säger Matti Salokorpi vid EVFS.
Ovanligt men farligt
Det är ovanligt att elbilar börjar brinna, och när det gäller moderna fordon är produktionskvaliteten hög.
– Som tur är har det inte varit en enda elbilsbrand på Åland, och det har varit väldigt få ute i världen. Men de få gånger det händer är det ett extremt stort problem, säger Leif Roberts.
En av de vanligaste orsakerna till att brand uppstår är skador på batteriet.
– Det kan ske om en krock deformerar det kraftigt, säger Leif Roberts.
Det är farligt om en bil som går på bensin eller diesel börjar brinna också, poängterar Leif Roberts. Men när han håller kurser om brandsäkerhet märker han att det finns en oro för just batteribränder, framför allt bland besättningspersonal.
”Sätt krav på tillverkarna”
Räddningschef Karl Nordlund vid Mariehamns räddningsverk är positiv till EVFS idé med en pool som dränker batteriet med vatten och kyler ner det.
– Det är jättebra att man forskar och söker idéer för hur man ska ta hand om batteribränder. Det stora problemet är hur man ska komma åt att kunna släcka bränder inne i parkeringshus eller fartyg. Där har man en utmaning, säger han.
Hur skulle Räddningsverket hantera en sådan här brand i dag?
– Man måste alltid göra en bedömning av situationen. Är det en fri utomhusmiljö kanske det är smartare att låta bilen brinna upp, i stället för att ösa på tankvis med vatten och låta det kontaminerade vattnet gå ut i marken och miljön. Står den inne i ett garage eller på gatan kan bedömningen bli en annan.
Säg att en elbil börjar brinna i garaget under Sittkoffs galleria, vad hade ni gjort?
– Det är svårt att säga rakt av, ingen brand är en standardbrand. Man måste bedöma från situation till situation, se till läge och risker, och utifrån det fatta beslut om hur det ska hanteras. Det är klart att en batteribrand i ett underjordiskt garage är mer komplicerad än ute i det fria. Men alla bilbränder, oavsett om det är en elbil eller förbränningsmotor, är svårhanterliga. Det är väldigt giftiga gaser.
Karl Nordlund säger att man sannolikt hade utrymt gallerian, och att räddningspersonalen skulle bära samma skyddsutrustning som vid rökdykning.
– En del i i lösningen för att hantera batteribränder är att det kommer lagkrav på tillverkarna, att de måste göra batteripacken lättåtkomliga för att räddningstjänsten ska kunna vattenfylla dem. Så är det inte i dag, säger han och fortsätter:
– Det blir mer och mer elbilar, vi måste hitta metoder för att hantera det här. Den här demonstrationen är ett steg i rätt riktning, att man börjar fundera över hur man med minsta möjliga ansträngning kan hantera de här bränderna.
Någon överdriven oro finns det inte anledning till, menar han.
– I vår vardag ska man inte vara bekymrad över elbilar. Situationen som kan uppstå på ett fartyg där bilar är tätt lastade är jättesvår att hantera. Men det är den också även om en vanlig bil börjar brinna på ett bildäck.
Räddningschef Lennart Johansson vid Räddningsområde Ålands landskommuner följer också utvecklingen när det gäller elbilar och släckningsmetoder.
– Det gäller att följa med och se vad marknaden kommer med, och om det kommer ett regelverk. Det är en del av samhällsförändringen, så självklart är det något vi tittar på. Jag hoppas på gemensamma åtgärder och ökat intresse, säger han.