Pandemin hade en negativ inverkan på många industrier och branscher, däribland bilhandeln. Till följd av störningar i leveranskedjorna minskade lagervolymerna av nytillverkade bilar.
– Just nu har tillgången på nya bilar ökat generellt, men efter pandemin var det till exempel brist på mikrochip, en komponent som är viktig i elektronik. När det var som svårast att få tag på dessa delar kunde leveranstiderna vara mellan sex och tolv månader, ibland till och med upp till 18 månader, säger Pontus Nylén.
Kristian Sandell jobbar som försäljare på Zebrabil och han upplevde samma problem med leveranser av delar och nya bilar till följd av pandemin.
– Det var ett enda kaos, man visste inte när man skulle få tag på grejerna, säger han.
Tony Saarinen är vd på Bifa och också han intygar att pandemin medförde olika störningar i leveranskedjorna vilket i sin tur påverkade tillgången på nytillverkade bilar.
– Läget är bättre i dag och det råder inte någon komponentbrist på marknaden längre. Man tycks även tagit lärdom av bristerna inom produktionen. Tillverkningen av bilar och delar är ju utspridd globalt vilket medför vissa sårbarheter i logistiken och leveranskedjorna, säger han.
Konjunkturkänslig bransch
Den rådande inflationen och de förhöjda räntorna påverkar köpkraften hos konsumenterna, något som får direkta konsekvenser för bilhandlarna.
– Bilhandeln är en konstant föränderlig marknad. Ekonomin och teknikutvecklingen är faktorer som påverkar branschen, säger Pontus Nylén.
Tony Saarinen framhåller att inflationen har påverkat branschen negativt och att han hoppas på att den värsta tiden av lågkonjunkturen är över.
– Vår bransch är givetvis konjunkturkänslig och fjolårets stigande räntenivåer och skenande inflation påverkade våra kunders köpbeslut negativt. Positivt nog har marknaden piggnat i nu under våren. Branschens finansierings- och leasinglösningar underlättar bilägandet för många kunder, säger Tony Saarinen.
Han framhåller även att det blivit vanligare att kunderna byter in sina ibland äldre och lite billigare bilar mot nyare.
Kristian Sandell berättar att han har märkt en nedgång av nybilsförsäljningen under lågkonjunkturen.
– Det märks att nybilskunderna minskat och det är en följd av att räntorna höjts. Jag upplever ändå att det har varit en god efterfrågan på begagnade bilar, säger han.
Populäraste bilarna
Pontus Nylén säger att efterfrågan på dieselbilar har minskat men att bensinbilar fortsättningsvis är populära samt de nya laddhybriderna och elbilarna.
– Det är skattesatsen på dieselbilarna som gör dem mindre attraktiva för kunderna.
Kristian Sandell upplever samma typ av efterfrågan från kunderna.
– Efterfrågan är stor på laddhybrider men mindre bensinbilar säljer också bra eftersom de har en lägre bränsleförbrukning.