Företagare som annonserar i Åland Guide träffades under onsdagen för kickoff med mingel på Ålands sjöfartsmuseum och middag på restaurang Nautical.
Bland deltagarna fanns representanter från handeln och turist- och evenemangsbranschen. Årets sommarsäsong står på tröskeln, och efter två år med prövningar och osäkerhet är förhoppningarna stora.
Jan och Anna Alm driver äppelgården Öfvergårds i Finström, och har redan fått en bra start.
– Vi har haft både tyskar och norrmän på besök. Även kryssningsresenärer har hittat hit, de skulle egentligen ha lagt till i S:t Petersburg men styrde om till Åland i stället, säger Jan Alm.
– Vi har en hel del bokningar för sommaren. Med tanke på att vi hade noll bokningar vid den här tiden i fjol, och ändå hade en bra säsong, så känns det väldigt lovande, säger Anna Alm.
Äppelodlarna satsar på upplevelser, eller som de kallar det: ”äpplevelser”.
– Vi har till exempel äppelsafari och picknick bland träden, saker som är lite udda. Efterfrågan på upplevelser har ökat de senaste åren, säger Jan Alm.
Det enda orosmolnet på himlen är det oroliga världsläget. Skulle säsongen av någon anledning äventyras vore det ”en katastrof”, säger Jan Alm.
– Det skulle bara vara att bita ihop och möta läget. Men hela turist-Åland behöver absolut en bra sommar, säger han.
Företagaranda
Företagaren Emelie Westerlund-Donaldson beskriver stämningen på eventet med orden: här osar ”we can do it”-atttyd.
Hon är delägare i familjeföretaget Dress like Marie, som designar och säljer kläder. De har under maj haft ovanligt mycket kunder i butiken på Torggatan.
– Läget har repat sig – och lite till. I fjol hittade finländarna hit, och de återvänder. Nu kommer även svenskarna tillbaka, säger Lisa Kittelsen.
Bakom sig har de en period av att vara försiktiga med inköp. Nu gäller det att ställa om och våga satsa.
– Man måste våga tro på att det går bra, har vi inte varor säljer vi inte. Det är nu vi ska ta igen tappet och känna att vi lyfter. Det finns en positiv känsla i branschen, och vi behöver medvinden. Den här säsongen är jätteviktig för Åland, säger Lisa Kittelsen.
– Vi är redo att slå rekord i sommar, håll i hatten, säger Marie Backman-Thors.
Boendebrist en utmaning
Björn Wennström, klubbdirektör vid Ålands golfklubb i Sund, berättade för de andra företagarna om Ladies Open. Damtävlingen i golf pågår den 1–3 september och har 120 tävlande.
– Varje tävlande har med sig caddies och familjer, det kommer också att locka många åskådare. Det är ett gigantiskt evenemang, det hoppas jag kunna förmedla till andra företagare, säger Björn Wennström.
Golfsommaren ser väldigt lovande ut. I ett drömscenario hade antalet boendeplatser på Åland dubblats under sommarmånaderna, menar han.
– Boendekapaciteten för våra gäster är en utmaning, säger han.
Efter två tuffa säsonger för Ålands golfklubb är den här sommaren viktig för återhämtningen.
– Under pandemin har vårt ganska otillgängliga läge varit påtagligt. Under den här tiden har konkurrensen stärkts, och vi behöver plocka tillbaka andelar. Det är otroligt viktigt att vi lyckas locka hit spelare, säger Björn Wennström.
Föglös succé
Under 9–18 juli arrangeras Föglöveckan i samband med Ålands dansbandsfestival. Restaurang Seagram-ägaren Conny Jansson ligger bakom dans- och musikarrangemanget, vilket förväntas locka hundratals besökare.
– Intresset för dansbandsfestivalen är stort, det är fullbokat. Vi tyckte det vore klokt att paketera ihop med Föglöveckan och skapade en arbetsgrupp i vintras, säger Caroline Henriksson, näringskoordinator i Föglö kommun.
Till skillnad från många andra kommuner kan Föglö se tillbaka på två succésäsonger.
– Vi är en av de kommuner som kan tacka pandemin för att turisterna hittade till oss. Många nya besökare upptäckte Föglö, främst från Finland. Nu hoppas vi på många återvändande svenskar också, säger Caroline Henriksson.
En starkt bidragande orsak till framgången är Carlsro badhotell, som öppnade sommaren 2020 och har blivit en riktig turistmagnet.
– Carlsro är ett uppsving för alla företagare i kommunen, det är en vinnande resa för alla och inspirerar andra att också våga satsa, säger Caroline Henriksson.
2020 var riktigt tufft
Maria och Pelle Häggblom driver stugbyn Hjortö stugor & stockhus i Saltvik.
– Bokningsläget nu ser bra ut. Vi har inte fullbokat, men trenden de senaste åren är att folk bokar senare och senare, säger Maria Häggblom.
Pandemin slog hårt mot stugbyn.
– Första pandemiåret var en chock, då var det tomt. Det var ett tufft år. Men vid midsommar i fjol hittade de finska turisterna hit, säger Maria Häggblom.
Hur upplevde de Åland?
– Många av dem hade aldrig varit på Åland tidigare, de var glatt överraskade. Barnfamiljerna tyckte det var roligt att åka färja.
Lockar med natur
En av de senaste semestertrenderna är glamping (glamorous camping), en lite bekvämare form av camping där man visserligen sover i tält – men i en riktig säng.
– Jag har varit i gång med glamping i två år. Men i år har jag en fast plats för verksamheten, i norra Saltvik. När man öppnar tältet har man utsikt över naturen och Norrhavet, säger företagaren Mikael Donning.
Redan i maj har har han haft gäster, och bokningarna inför sommaren trillar stadigt in.
– Det är natur och fritid turisterna vill ha. Jag tror att Åland kan bli ännu bättre på upplevelsebaserad turism. Har man ett koncept är det ganska enkelt att utveckla och göra det lilla extra, säger han.