I brevet skriver LR att man anser att hälsokontrollerna av inresande bör ”avskaffas i brådskande ordning”. Dessutom vill man att Norrtälje och Roslagen i Sverige ska undantas från inresereglerna likt kommunerna i norra Sverige.
LR konstaterar att ändringen i förordningen som öppnar upp gränsen i norr har gjorts ”utan att de väsentliga ändringsförslag som LR lyft fram beaktats”. LR har inte fått möjlighet att ge sitt utlåtande på förslaget och dessutom finns en promemoria till förordningen som inte har översatts till svenska.
”Sammantaget strider detta förfarande mot både 33:e paragrafen och 38:e paragrafen i självstyrelselagen för Åland”, skriver LR, och fortsätter i ett senare stycke:
”LR ser också mycket allvarligt på att statsrådet upprepade gånger trots formella påpekanden bryter mot både hörandekrav och språkkrav som framgår av självstyrelselagen för Åland. Detta gäller speciellt i frågor som rör den fria rörligheten över gränser som är en väsentlig fråga för hela det åländska samhället.”
”Särbehandling”
LR skriver att det är positivt att gränsen har öppnat i norr, men påpekar samtidigt att bara en av gränskommunerna har en incidens på under tio fall per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna. Det gör det ”uppenbart” att andra faktorer också vägts in i beslutet att undanta dem, menar man.
”Motsvarande särbehandling medges inte i förordningen för de regioner eller kommuner i Sverige som för Åland är viktiga för turism, företagande, utbyte av kulturella och idrottsliga aktiviteter eller av familjeskäl”, skriver LR.
Nu ska man ge statsrådet lite tid att svara på brevet innan man tar nästa steg, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).
Har ni fått någon motivering till den särbehandling ni påpekar?
– Nej.
Någon respons på att LR inte hördes i samband med beslutet?
– Nej.
Har ni hört något alls mer från finska regeringen om beslutet?
– Nej, inte som jag känner till.
LR har nu varit i kontakt med statsministern Sanna Marins (SDP) tjänstemän och begärt ett möte i brådskande ordning, säger Veronica Thörnroos.
Svenskt intresse
Med på sändlistan av brevet finns för första gången tre svenska ministrar: inrikesministern Mikael Damberg (S), nordiska samarbetsministern Anna Hallberg (S) och utrikesministern Ann Linde (S).
– Ur ett självstyrelsepolitiskt perspektiv börjar man från den svenska sidan bli lite bekymrad. Vi har fått indikationer på att det finns ett intresse från svenskt håll att kommunikationen mellan Sverige och Åland fungerar väl, säger Veronica Thörnroos.
Hon vill inte gå in på varifrån intresset har uttryckts.
– Men det är på politisk nivå.