Färsk cancerstatistik visar att sjömän har en högre cancerrisk än genomsnittet. Arbetsmiljön spelar en viss roll, men livsstil och vanor är de främsta orsakerna till den ökade risken.
SJUKVÅRD Statistiken baseras på en stor nordisk undersökning där man fått uppgifter om 15 miljoner människor och 2,8 miljoner cancerfall. Man har utrett vilken cancerrisk olika yrkesgrupper är utsatta för.
Siffrorna för Finland visar att sjöfolk drabbas oftare av cancer än andra yrkesgrupper och de ligger därmed över genomsnittet.
Rökningen är boven
Förklaringen ligger till största delen i vanor som användandet av alkohol och rökning, enligt undersökningen.
Tom Kaunismaa är klinikshef på den onkologiska avdelningen på ÅHS. Han har inte hunnit ta del av rapporten ännu, men han förvånas inte av statistiken.
- Rökning ökar drastiskt cancerrisken och det kan säkert vara så att sjömän röker mer än andra. De har enkel och billig tillgång till både cigaretter och alkohol i taxfreen.
Tills för bara några år sedan var rökning tillåten ombord och på restauranger och krogar. Cancerrisken är högre för servitörer, men i Finland är siffrorna dock inte lika höga som i våra nordiska grannländer.
- Inkubationstiden för lungcancer är lång, mellan 10 och 20 år. Det innebär att det tar länge innan man märker positiva effekter av rökförbudet.
- Och alkohol ger förhöjd magcancerrisk, tillägger Tom Kaunismaa.
Även asbest inverkar
En annan inverkan på sjöfolkets cancerrisk är olika kemikalier som personalen kommer i kontakt med i sin arbetsmiljö, framför allt asbest som finns i många maskinrum som isolering. Det är dock endast 4 procent av cancerfallen som är asbestrelaterade.
- Asbest kan förorsaka cancer i lungsäcken. Även den cancertypen har en lång inkubationstid, på närmare 30 år. Därmed är det inte helt ovanligt med sådan cancer trots att asbest är förbjudet, säger Tom Kaunismaa.
Två andra yrkesgrupper som utsätts för en förhöjd cancerrisk i Finland är de som arbetar i gruvor och stenbrott. Finländska jordbrukare, skogsarbetare och trädgårdsmästare har de tryggaste arbetena.
Ser man till hela Norden är risken högst för de som arbetar inom tobaksindustrin och lägst för lärare, hembiträde och läkare.
Cancerregistrets statistikchef Eero Pukkala presenterade förhandsuppgifterna vid Cancerforskningsdagarna på tisdagen.
Ålandstidningen