Senast i februari i år höjde stadens fastighetsbolag Fastighets Ab Marstad sina hyror med 6,5 procent. Beslutet motiverades med allmänna kostnadsökningar för el, vatten, avfall samt stigande räntor. Nu vill bolaget ha en ny höjning av hyrorna från och med mars nästa år, den här gången med maximalt 9,1 procent. Det framgår av en anhållan som nyligen lämnades till landskapsregeringen (LR).
Marstad lägger fram två alternativ för hyreshöjningen, men önskar själv få välja vilket man ska gå in för. Det första alternativet är att hela höjningen görs i mars, det andra är att höjningen sker i två etapper under året, men så att den totala höjningen ändå blir maximalt 9,1 procent.
Marstad motiverar även den här gången behovet av en höjning med den allmänna prisstegringen, som enligt det åländska konsumentprisindexet varit just 9,1 procent för tidsperioden juni 2022 till och med september 2023.
”Hyreshöjningen är nödvändig för att Marstad ska kunna upprätthålla en god långsiktig fastighetshållning och betala finansieringen för fastigheterna”, skriver vd Jan Blomqvist i anhållan till LR.
Minskad vinst
Till Ålandstidningen säger Jan Blomqvist att han har förståelse för att det finns hyresgäster som har svårt att få ekonomin att gå ihop.
– En stor del av den disponibla inkomsten går ju till kostnader för boendet. Ett beslut om hyreshöjning tas inte heller lättvindigt utan det föregås av en ordentlig genomgång av bolagets ekonomi.
Marstad har de senaste åren levererat goda resultat och ekonomin beskrivs som stabil. 2022 uppgick rörelseresultatet till 1,1 miljon euro, vilket innebar en nedgång med 56.000 euro. Vinsten sjönk med 107.000 euro för att landa på 755.000 euro.
Den vinst som skapas i Marstad stannar kvar i bolaget, säger styrelsens ordförande Ian Bergström. Vinsten behövs dels för att hålla i gång verksamheten under nästa år, dels för att trygga att det finns pengar i kassan för att betala amorteringar, räntor, löner till anställda och så vidare.
– Det kommer hyresgästerna till fromma genom att bolaget hålls i skick och drivs så effektivt som möjligt.
Fakta/ Hyra per kvm
• 2023 är den genomsnittliga hyran för Marstads bostäder 11,88 euro per kvadratmeter.
• Med en hyreshöjning på maximalt 9,1 procent skulle genomsnittshyran bli 12,96 euro per kvadratmeter.
• Det innebär att en tvårumslägenhet på 60 kvadratmeter blir 64,80 euro dyrare per månad, eller 777,60 euro dyrare per år. En trerumslägenhet på 75 kvadratmeter blir 81 euro dyrare per månad, eller 972 euro per år.
Styrelsen bestämmer
Inför den senaste höjningen gav LR Marstad rätt att höja hyrorna med upp till 7,4 procent, men styrelsen gick in för en höjning på 6,5 procent. Enligt Ian Bergström behöver nivån på nästa års hyreshöjning ha klarnat senast mot slutet av december. Innan det ska en diskussion också föras med ägaren, det vill säga Mariehamns stad.
Hyresgästerna ska informeras senast två månader innan ändringen träder i kraft.
Tror du att höjningen kommer att landa på 9,1 procent?
– Nej, för blir det en så stor hyreshöjning blir det nog för tufft för många av våra hyresgäster och vår ambition är att försöka få det här att gå runt på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt. Vi måste antagligen hitta en lägre nivå, men jag kan inte föregå styrelsens diskussion om det.
På bolagets hemsida står det att målsättningen är att kunna erbjuda ett prisvärt hyresboende, där hyresgästerna ska ha möjlighet att bo oberoende av ålder och livssituation och där de boende ska spegla samhället i stort.
Ser du att Marstad, som ett kommunalägt bolag, har ett särskilt ansvar att ta hänsyn till hyresgästernas betalningsförmåga när hyreshöjningar diskuteras?
– Det är klart att det finns ett sådant ansvar, vi måste försöka hålla ner hyreshöjningen så mycket det går utan att riskera att äventyra bolagets framtid. Sedan är Marstad också ett aktiebolag och vi får inte heller gå in och dumpa hyresmarknaden. Vi kan inte gå hur lågt som helst eftersom vi då blir konkurrensbegränsande för marknaden på Åland, säger Ian Bergström.
Marstad ägs i sin helhet av Mariehamns stad, och har i dag 618 lägenheter till uthyrning. Dessutom äger Marstad över 60 procent av Fastighets Ab Dalnäs, som har 108 lägenheter. En anhållan om samma maximala hyreshöjning har lämnats till landskapsregeringen från dotterbolaget.
Amorteringsfritt
Marstad har även anhållit om amorteringsfritt under 2024 för sina tre landskapslån. Det skulle göra det möjligt för bolaget att med egna pengar göra nödvändiga investeringar i de befintliga fastigheterna men även att satsa på eventuella utvecklingsprojekt.
Handlar det senare om planerna på att bygga nya seniorbostäder på Mek-Mattesgränd?
– Ägaren har ett tydligt önskemål om att det ska byggas bostäder för seniorer, och det tittar vi på. För att inte det projektet ska påverka den normala hyresnivån behöver vi lösa en del av finansieringen, och ett sätt kan vara att vi får amorteringsfritt ett tag, säger Ian Bergström.