Marstads vd Jan Blomqvist säger att hyreshöjningen på 5,8 procent ska täcka bolagets ökade driftskostnader och kostnaderna för lån.
– Det är betydligt högre räntor nu än tidigare, säger han.
Har ni fått några reaktioner från boende på den aviserade höjningen?
– Nej, egentligen inte. Vi upplever att det finns en ganska stor förståelse. Allt annat i samhället blir också dyrare, så det finns en medvetenhet om både inflationen och ränteläget och om att vi försöker höja så lite som möjligt.
Blev det svårare att få in hyrorna efter den förra hyreshöjningen?
– Nej, våra hyresgäster är bra hyresbetalare. Det finns alltid vissa problemfall, både i bra och dåliga tider.
Har era hyresgäster råd med den här höjningen?
– Det är jättesvårt för oss att uttala oss om hyresgästernas privatekonomi. Såklart kan några behöva göra vissa prioriteringar, så som när man kör mindre bil om bränslekostnaden går upp.
Halverad vinst
I en tidigare artikel har vi skrivit att Marstad gjorde en vinst på 755.000 euro 2022. Går det att säga något om hur det ser ut för 2023?
– Det blir ungefär det halva, jämfört med det. Det är räntekostnaderna som ökat väldigt mycket. Inom fastighetssektorn är kostnaderna för finansieringen en mycket stor fråga. Den har större betydelse än driftskostnaderna, säger Jan Blomqvist.
Varför behöver Marstad göra en stor vinst?
– Storleken kan man diskutera. Men alla affärsverksamheter behöver gå med vinst. I vårt fall är det Mariehamns stad som har avkastningskrav på sitt bolag, även om det inte är högt ställt.
Vinsten blir kvar i bolaget Marstad, säger Jan Blomqvist.
– Den kommer hyresgästerna till godo genom att fastigheterna hålls i bra skick. Det behövs ett positivt resultat för att ha pengar till återinvesteringar, till exempel att byta tak och lampor eller att måla.
Samhällsansvar
I beslutet om att godkänna hyreshöjningen uppmanar landskapsregeringen Marstad att använda den beviljade hyreshöjning mycket restriktivt med beaktande av det samhällsansvar Marstad har.
Hur har diskussionerna om det varit inom bolaget?
– Här får du kanske fråga tjänstemannen om hur man tänkte. Men om bolaget har rätt att höja med 9,1 procent och väljer 5,8 är det ett ganska bra tecken på att man tagit ett sådant ansvar. Det tycker jag talar sitt tydliga språk om hur styrelsen har diskuterat det här, säger Jan Blomqvist.