– Orsaken till hyreshöjningen är helt enkelt de allmänna kostnadsökningarna och inflationen. El, vatten, värme och avfallshantering har blivit dyrare och dessutom har räntorna stigit, säger Marstads vd Jan Blomqvist.
Han säger att han förstår att många tycker att det är en stor höjning men att styrelsen var enig även om beslutet föregicks av en lång diskussion.
– Senast vi höjde hyrorna var i maj 2021. Räknar man in inflationen från det datumet till i dag är inflationen 10,7 procent så höjningen ligger klart under det i alla fall. Dessutom fick vi tillstånd från landskapsregeringen att höja med 7,4 procent och så högt väljer vi inte att gå nu, säger Jan Blomqvist.
Men Marstad går bra och har gjort stora vinster de senaste åren. 2018 redovisade man ett rörelseresultat på 1,22 miljoner, 2019 var motsvarande siffra 1,26 miljoner och i fjol var rörelseresultatet 1,15 miljoner. Ändå höjs hyrorna?
– Det är riktigt att det går bra för bolaget och vi har en soliditet på 30 procent. 2023 budgeterar vi ändå för en lägre vinst än 2022. Men vår uppgift är inte att driva någon fördelningspolitik utan att använda medlen till återinvesteringar i våra fastigheter så att de kan behålla sitt attraktionsvärde. Jag tror att många inte förstår att kassan inte ökar utan pengarna går till amorteringar och underhåll.
Jan Blomqvist säger att han förstår hyresgästernas oro och att man försöker lindra skadan så mycket som möjligt.
– Men inflationen är nu något helt annat än den varit på flera år, dessutom har räntorna gått upp rejält. Den här höjningen ger ökade intäkter på 250.000 euro och den prognos som vi gjort för nästa år visar att bara räntekostnaderna blir 200.000 mer än i år.
Låt oss säga att läget lugnar ned sig, inflationen mattas av och kostnadsnivåerna igen börjar sjunka. Kan ni då också sänka hyrorna?
– Det är svårt att sia om framtiden. Men jag tror att i så fall dröjer det längre innan en eventuell ny hyreshöjning kommer.
”Vansinne”
Ålands hyresgästförening är nedlagd sen några år men Eva Ringwall har ett förflutet som aktiv i den under flera år och var bland annat ordförande i föreningen under fem år. Hon bor också i en av Marstads bostäder och säger att det är vansinne med en så stor hyreshöjning.
– Det är helt enkelt inte försvarbart. Det hade varit rimligt att göra en höjning på under tre procent och sedan ha is i magen och vänta och se vart den här situationen tar vägen. Ingen vet ju hur länge kriget i Ukraina varar och det här världsläget pågår, säger Eva Ringwall.
Hon säger att det här främst drabbar pensionärer och människor som ofta redan har svag ekonomi.
– Jag måste nu anhålla om ett högre bostadsbidrag men det lär jag inte få. Marstad är ett kommunalt bolag och ska verkligen inte drivas som ett vinstdrivande företag.
Marstad har totalt 725 lägenheter och drygt 1.000 personer bor i bostäder de förfogar över.