Medelåldern för dagens linfärjor är 42 år och för frigående färjor 32 år. Sedan början av 1990-talet har Viggen (1998) och Skarven (2009) byggts, och Ådan (byggd 2001) köpts in. Det anses vara en för låg förnyelsetakt för ett långsiktigt hållbart trafiksystem.
Fartygen är godkända för trafik, men större delen uppfyller inte dagens krav på effektivitet, kapacitet, teknisk standard, tillgänglighet och säkerhet. De senaste decennierna har fordonen blivit tyngre och större, kraven ökat och tekniken utvecklats.
Det leder till utmaningar i trafiken. Exempelvis kan endast Töftö linfärja ta ombord fordon med största tillåtna fordonslängden 34,5 meter och totalvikten 76 ton. Den maximala fordonshöjden ökade 2013 från 4,2 meter till 4,4 meter. I dagsläget är det endast Ådan och Doppingen som klarar denna höjd.
Flera säkerhetsaspekter
Både norra och södra linjen har dessutom betydande kapacitetsutmaningar under högsäsong vid attraktiva avgångar. Utöver kapacitetsutmaningarna är det trångt på däck på flera frigående fartyg. När bildäck blir trängre ökar även risken för fordonsskador ombord.
De allt större bilarna är också en säkerhetsfråga då det måste finnas ett avstånd på 60 centimeter mellan bilarna för smidig utrymning av fartygen. I dag klarar endast de tre nyaste färjorna kravet. På tre färjor har bilhyllor tagits bort då de är för smala för att kunna användas.
– Detta har markant påverkat fartygens lastkapacitet, påpekas det i rapporten.
För att öka säkerheten skulle det även behövas separata filer för cyklister och fotgängare på färjorna.
Färjfästena renoveras
Många av färjfästena i skärgården byggdes under 1960- och 1970-talen för den trafik som då fanns. De har nu kommit till slutet av sin livstid och behöver förnyas och anpassas till dagens trafik och krav på säkerhet gällande arbetarskydd och resenärernas säkerhet. Färjfästena behöver även standardiseras så att färjorna friare kan flyttas mellan olika linjer.
Ett ombyggnadsprojekt pågår sedan ett par år oberoende av övergången till fossilfri trafik. Färjfästena i Åva, Kökar och Galtby har redan byggts om. Sottunga blir enligt tidsplanen klart under våren 2024. Kumlinge, Enklinge och Lappo genomförs huvudsakligen under 2024-25, varefter Hummelvik och Överö står i tur 2026. Projektet beräknas under perioden kosta cirka 60 miljoner euro.