Tanken med ecodriving handlar till stora delar om att få ner bränsleförbrukningen, genom att köra på ett sparsamt sätt, och därmed skona såväl miljön som plånboken.
Körningen ska vara planerad, rullning så långt det går och motorbromsen utnyttjas vid stopp – bland annat.
Enligt Christian Böhlström, som är utbildare för tung transport, buss och bil och jobbar på Ålands Yrkesgymnasium – främst som vuxenutbildare, kan en buss på Åland spara nästan 1.300 liter diesel per år med ecodriving.
– Först och främst skulle jag säga att tung trafik i dag är väldigt miljövänlig, man har fått ner förbrukningen väldigt mycket.
Men så finns det ekonomiska incitament också?
– Jo, så är det. Jag har faktiskt gjort en uträkning, säger Christian Böhlström och vecklar ut ett papper.
– Vi tar en buss som kör ungefär 100.000 kilometer och det går ungefär 26 liter på 100 kilometer. På ett år blir det 26.000 liter diesel, och det bara för en buss. Tänk då att ett bolag kanske har 13–14 som kör omkring. Målet med ecodriving är att få ner förbrukningen och kan du då få ner den fem procent sparar du ungefär 1.300 liter per år och buss.
Och med tanke på bränslepriserna blir det rätt många euro per år?
– Det blir det. Och därför anställer transportörerna personer som har rätt attityd för miljön samtidigt som de sparar pengar på det.
Men på skolan är det slutundervisat i ecodriving som man har gjort förr i tiden. Nu måste man tänka om, och kanske samarbeta ännu tätare med tillverkarna.
Yrkesgymnasiets simulator
• På skolan går det även att testa köra en avancerad simulator, något som såväl de yngre som äldre eleverna utnyttjar.
• Det går att välja alltifrån motor- till landsväg eller stadsmiljö, det går även att bestämma väderlek samt exakt modell av fordon.
• Dessutom sitter man som man gör på riktigt och med korrekt ratt och allt som hör därtill.
När Ålandstidningens reporter samt prao-elever testar simulatorn var det en helt ny upplevelse.
Fredrik Ytterström, digital redaktör: ”Det största jag någonsin har kört var när far hade en grävlastare. Annars är det någon enstaka pickup och SUV som tillhörde fordonen av modell större jag rattat runt med.
Med över 20 år i trafiken tänkte jag att det här kommer att gå alldeles galant.
Riktigt så blev det inte, dock ska sägas att samtliga inblandade överlevde. Även de i simuleringen.
Dels blev jag åksjuk av skärmarna, dels var det som att köra världens längsta fordon. Allt gick mycket segare, accelerationen, bromsningen, att svänga ...
Nu tog jag de flesta kurvor helt okej även om det var ett par mindre bilar som någon enstaka gång höll på att prejas av vägen.
Dessutom blott en körning mot rödljus.
Med det lägger jag min karriär som yrkeschaufför åt sidan, mest för mina medmänniskors skull”.
– Det är klart att vi går igenom det och diskuterar hur man ska tänka och så men det finns redan avancerade, robotiserade växellådor i dagens lastbilar där man kan ställa in program för ecodriving, säger Christian Böhlström.
Men om vi går igenom det från grunden, vad är principerna för ecodriving?
– Att alltid undvika hastiga ryck och accelerationer, bromsa in mjukt och det viktigaste som finns i trafiken: Förutseende.
Den här gången tar den rutinerade utbildaren fram en penna och börjar rita. Med emfas konstaterar han:
– Det här är egentligen hemligheten för både ecodriving och trafiksäkerheten. Det finns forskning som visar att ungdomar under 24 år tittar ganska långt ned genom vindrutan och inte ser så långt framåt. Men ju äldre du blir desto mer höjer du på blicken vilket gör att synfältet kommer längre ut, och det blir mer periferiseende, och då blir det en förutseende körning. Du ser hela tiden vad som händer och är redo att reagera på det.
Finns det något negativt med ecodriving här i Nordens kallare klimat som gör allt trögare?
– Jag ser inte några sådana negativa saker, jag ser bara positiva saker med ecodriving då du sparar på pengar och miljö. Men det är klart att det är bra att ha bilen inkopplad hemma ett par timmar för att värma upp den.