Det är myndighetschef Joakim Söderberg på Datainspektionen (DI) som granskat hur personuppgifter behandlas i det kommande i-valet, det vill säga möjligheten för personer utanför Åland att rösta elektroniskt i lagtingsvalet.
I granskningen har han funnit brister i såväl dokumentation som ansvarsfördelning, och om valet genomfördes så som det ser ut i dag skulle det strida mot korrekthet, laglighet och öppenhet, skriver han i sitt beslut.
– Sammanfattningsvis kan man säga att det mesta ser bra ut, men det har varit oerhört svårt att få tag på dokument som styrker relationen mellan landskapsregeringen och leverantören av systemen i i-valet, säger Joakim Söderberg.
– Det finns ett avtal mellan Åda och Scytl (leverantören, reds anm) men inte mellan LR och Scytl.
Och det här blir problematiskt eftersom det är LR som enligt lag har personuppgiftsansvaret för i-valet. I stället framstår nu Åda som personuppgiftsansvarig, vilket Joakim Söderberg anser kan äventyra valhemligheten.
Det avtal som finns mellan Åda och LR är av ”allmän art” och omfattar inte personuppgiftsbehandlingen.
”Det är möjligt att valet kan genomföras på ett lagenligt vis ändå, men Datainspektionen saknar dokumentation som visar det” står det i en sammanfattning.
Varning och reprimand
I beslutet skriver Joakim Söderberg att leverantören, Scytl, visserligen tillhandahåller ett beprövat system, vilket talar för dess säkerhet. Men samtidigt står det att företaget inte visat att dess säkerhetsåtgärder uppnår en adekvat nivå ”givet behandlingen som de skulle biträda vid”.
Slutsatsen är att landskapsregeringen bryter mot principen om ansvarsskyldighet eftersom man inte lyckats presentera dokumentation som bevisar motsatsen.
DI utfärdar därför en varning och en reprimand. Myndigheten varnar LR för att utföra personuppgiftsbehandlingen i i-valet, och man ger en reprimand dels för bristen på dokumentation, dels för att DI inte fått ut dokument man begärt att få.
Lätt åtgärda brister
Joakim Söderberg anser att centralnämnden för lagtingsval bör överväga att skjuta upp valet tills dokumentationen är i skick – förutsatt att bristerna inte åtgärdats före den 9 oktober då i-valet startar. Annars riskerar valet att inte genomföras på ett lagenligt sätt.
Till Ålandstidningen säger han att det är enkelt för LR att åtgärda bristerna.
– Absolut, det är inga problem. Det är bara att upprätta den dokumentation som behövs, det är inte ett omfattande arbete.
Enligt Joakim Söderberg är det viktigt att granska nya processer – även när det inledningsvis inte finns någon direkt misstanke om att något skulle vara fel.
– På grund av känsliga behandlingar, säger han.
Sandra Widing