Östersjöfonden prisade årets vinnare under en middag i fredags. Ålandstidningen fick en pratstund med dem tidigare på dagen.
Huvudpriset, Östersjöfondens pris på 20.000 euro, tilldelas Sergej Olenin. Han är professor och verksam vid universitet i Klaipeda i Litauen.
I motiveringen nämns bland annat hans långsiktiga forskning om biologiska invasioner i Östersjön, om främmande arter och deras inverkan på lokala ekosystem, livsmiljöer och samhällen.
– Jag har fortfarande inte förstått att detta har hänt mig, säger han om sitt pris.
– Jag var här för 33 år sedan, på Östersjöfondens allra första prisceremoni, som en ung forskare, minns han.
Sedan dess har Sergej Olenin ägnat sig åt sitt arbete, som består av två huvudsakliga spår.
– Jag har för det första fokuserat på främmande, invasiva arter. Hur de kommer hit och vad de gör här.
– Den andra delen har handlat om att utbilda en ny generation marina forskare. Det var mycket viktigt i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet att föra samman unga forskare från öst och väst.
Han har ordnat konferenser som varit framgångsrika genom att de flesta av deltagarna arbetar med Östersjön i dag. Själv forskar han även om andra regioner, på senare tid allt mer om Arktis och konsekvenserna av smältande glaciärer.
Samlar in plastavfall
Ungdomspriset på 5.000 euro tilldelas tvillingarna Lukas och Mikaela Juhler. De driver företaget CleanSea med tio anställda i Örebro. I motiveringen nämns bland annat att de på ett föredömligt sätt tagit saker i egna händer för att förhindra att plastavfall skadar våra hav.
– Det är otroligt att två 22-åringar uppmärksammas på det här sättet, säger Lukas Juhler om priset.
Bild
CleanSeas verksamhet är att samla in plast, både på öst- och västkusten i Sverige och både genom kuststädning och dykstädning. Sedan starten har de rensat den svenska kusten på mer än 46 ton plast. Finansieringen fås genom försäljning av armband. Varje sålt armband leder till att ett kilo plast samlas in och nu ska ett nytt armband tas fram och säljas genom Östersjöfonden.
Prissumman går rakt in i verksamheten och leder till att ytterligare 500 kilo havsplast samlas in.
– Det är ungefär lika mycket som 50.000 plastflaskor, säger Lukas Juhler.
Deras engagemang tog fart när de såg hur mycket plast det fanns i en vik på västkusten som de semestrade vid.
– Det är en av de vackraste platserna på hela jorden, säger Mikaela Juhler.
Värnar om fiskbestånden
Vinnare av Lasse Wiklöf-priset på 5.000 euro är Maria Gardfjell, tidigare svensk riksdagsledamot för Miljöpartiet. Hon belönas för sitt engagemang för att värna om fiskbestånden i Östersjön.
– Jag har jobbat väldigt hårt framför allt för att fisket ska förändras.
Hon har bland annat drivit frågan om en utflyttad trålgräns och arbetat för att skydda bestånden av kustlekande sill och strömming.
– Om vi ska rädda strömmingen måste vi få ett ekosystembaserat fiske med minskad kvot för hur mycket fisk man får ta upp. Det gäller industriellt fiske. Det småskalig fisket kan man inte dra ner på, säger hon.
Framöver ska Maria Gardfjell hålla i ett seminarium i Sveriges riksdag om Östersjöfonden och om vad som behöver göras för att rädda Östersjön.
”Tillgång för Åland”
Tony Cederberg, som arbetar vid Husö biologiska station, tilldelas Ålandspriset för sitt stora engagemang för Östersjöns välmående.
Motiveringen lyder: ”Cederberg förlitar sig på vetenskapen i sina råd till samhället och är en sann försvarare av miljön. Cederbergs kunskaper är en stor tillgång för Åland och Östersjön”.
– Det är väldigt hedrande. Det är ett fint pris att få, säger han.
Tony Cederberg har försökt nå ut med information till så många olika delar av det åländska samhället som möjligt och han är glad över att insatserna för Östersjön uppmärksammas.
– Alla ålänningar kan göra något för att förbättra Östersjöns status. Speciellt i de inre delarna av skärgården, säger han.
Eftersom han håller på att bygga hus är planen att prissumman ska gå till det blivande arbetsrummet.
– Utan en bra arbetsplats får man inte mycket gjort, säger han.