Ansökan om att få bedriva skyddsjakt på havsörn har lämnats in av landskapsregeringens (LR) enhet för jakt och viltvård. Jaktperioden gäller från i dag till den 9 juni i år och maximalt fem havsörnsindivider får skjutas. Beslutet togs i plenum och samtliga ministrar var närvarande, enligt vice lantrådet Harry Jansson.
– Det var sammantaget ett av de svårare besluten jag tvingats vara med och fatta under den här mandatperioden.
Vad var det som gjorde det svårt?
– Det handlar om att skjuta något som upplevs som en nationalfågel, så det är klart att det inte är ett lätt beslut att fatta och vi har alla våndats över det. Men den beredning som låg till grund för beslutet och det man själv upplevt på plats gör att vi vill se om den här begränsade jakten har någon betydelse.
Var LR enig eller fanns det någon avvikande åsikt?
– Alla var på plats och alla var eniga om att det här är den enda kvarvarande åtgärden eftersom allt annat har prövats.
Ungarna dödas
I ett pressmeddelande skriver LR att 1.145 ådor häckade vid Lågskär förra året, vilket gör området till Finlands i särklass viktigaste ejderkoloni. Uppskattningsvis finns 25 procent av hela Ålands häckande bestånd här inom ett och samma område, knappt 30 kilometer söder om Mariehamn.
Enheten för jakt och fiske har sedan 2019 studerat, och tillsammans med Ålands fågelskyddsförening, genomfört flera insatser för att öka kolonins livskraftighet. Att intensifiera den mänskliga närvaron under häckningssäsongen och bedriva skyddsjakt på kråkor och korp har gett goda resultat och de häckande ådorna har ökat med 60 procent. Det har däremot varit svårt att skydda ådungarna när de väl lämnat sina bon och de senaste åren har ungöverlevnaden varit obefintlig.
– Ingenting av det vi har provat har lyckats ha effekt i detta skede av häckningen så därför bedömer vi att skyddsjakt är det enda kvarvarande alternativet om ejderkolonins livskraftighet ska kunna säkerställas, säger näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) i pressmeddelandet.
Örnstammen livskraftig
Miljöminister Christian Wikström (Ob) säger att havsörnen i grunden är en fredad art vilket betyder att det inte är aktuellt med någon allmän jakt på örn. Men enligt ministern finns det undantagsmöjligheter i EU:s fågeldirektiv som kan användas om det inte finns andra lösningar för att skydda flora och fauna. Han framhåller att syftet med skyddsjakten är att hantera en exceptionell situation.
– Ejdern klassas i dag som starkt hotad i Finland och det är viktigt att vi kan vidta åtgärder som strävar till att vända den negativa trenden. Havsörnens status är livskraftig och beslutet äventyrar inte havsörnsstammen över huvud taget.
Harry Jansson, kommer EU-kommissionen att underrättas om beslutet?
– De kommer absolut att få kännedom om det här och kommer säkert att ha synpunkter. I förlängningen kan det förstås finnas en risk att de anser att vi har agerat vid sidan av direktiven, men det får vi vara beredda att ta i så fall.
Ni är beredda att ta risken?
– Ja, det här är en unik form av skyddsjakt för att se om vi kan bidra till att på det här viset rädda ejderstammen.
Har någon dialog hållits med EU innan beslutet fattades?
– Jag vågar inte uttala mig om vad som skett på tjänstemannanivå.
Långa diskussioner
I december efterlyste sju jaktvårdsföreningar skyddsjakt på havsörn i Lågskärsområdet. I en skrivelse till LR skrev man att som mest 42 havsörnar uppsökt skärgården kring Lågskär i fjol. Harry Jansson säger att skyddsjakten diskuterats inom förvaltningen åtminstone sedan september förra året.
– Så det här är inget förhastat beslut.
Är antalet fem örnar tillräckligt stort för att få en effekt?
– I och med att jakten begränsas till ett specifikt område är det helt tillräckligt.
Tanken är att de fällda örnarna ska hängas upp i området, innan de senare skickas till Livsmedelsverket för analys.
– Det ska bli intressant att se vilken effekt det får och hur den här arten reagerar på att fränderna har råkat illa ut, säger Harry Jansson.
Hård reglerad
Miljöbyrån ska enligt LR:s beslut granska att en lång rad villkor efterlevs. Det handlar till exempel om att kontrollera att jakten riktas mot sub-adulta, det vill säga ännu inte könsmogna, fåglar. Jakten får endast inledas om tätheten havsörn överstiger fem flygga individer inom området, och örnarna ska också ha börjat jaga ådungar.
”Om kriterierna för att inleda skyddsjakt inte har uppfyllts senast 31 maj ska inte skyddsjakt inledas, då ejderungarna bedöms vara tillräckligt utvecklade vid detta datum för att extensiv predation på dessa ska kunna undvikas”, står det i beslutet.
När det kommer till vem som får skjuta örnarna är det endast enheten för jakt- och viltvård som sitter på jakträtten. Både hagel- och kulgevär får användas.