Årets Kastelholmssamtal den 30 mars blir det nionde i ordningen. Frågeställningar som ryms under årets ekonomiskt inriktade tema är bland annat vad det kostar att föra krig, när blir ekonomin en orsak till att föra krig, vilka som är de ekonomiska vinnarna och förlorarna av ett krig, vilka summor som investeras i vapen och effekterna av sanktioner.
Kastelholmssamtalen består av två delar. Först diskuteras temat av slottspanelen i Kastelholms slott. I den ingår Neta C. Crawford, Nan Tian och Peter Wiklöf.
Neta C. Crawford är professor i internationella relationer vid Oxfords universitet. Till hennes forskningsområden hör krig, etik och internationell politik med fokus på frågor som sanktioner och fredsskapande efter konflikter. Hon är även medgrundare till projektet ”Costs of War”.
– Där skildrar man hur krig påverkar ekonomiska aspekter i våra samhällen, säger Ålands fredsinstituts direktör Sia Spiliopoulou Åkermark.
Blir något nytt
Nationalekonomen Nan Tian är doktor i ekonomi och forskare vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut. Han är bland annat ledande forskare för ett projekt som undersöker militära utgifter.
Den tredje deltagaren i slottspanelen, Ålandsbankens koncernchef Peter Wiklöf, har bland annat varit inbjuden att tala inför FN i New York om bankers miljöansvar.
– Han vet hur även små aktörers ekonomiska resurser kan vara bidragande, eller inte bidragande, i en viss riktning, säger Sia Spiliopoulou Åkermark.
Det blir ett samtal mellan personer som inte träffats förut, säger hon.
– När vi ser på deras profiler tänker vi på krigskostnader, budgetar och investeringar. Men alltid när människor träffas blir det något nytt. Alla har möjlighet att göra samtalet till det den vill. Det är det som är spännande.
Engelska och svenska
Slottssamtalet hålls i år på engelska.
– Vi vill gärna nå längre ut än bara till Åland och vi har sett att det finns intresse för det.
Det direktsänds online och textas i efterhand. Innehållet sammanfattas även på svenska under Kastelholmssamtalens andra programpunkt, rundabordssamtalet i Alandica. Där kommenterar inbjudna gäster slottssamtalet. Vilka dessa gäster är offentliggörs senare.
– Samtalet i Alandica hålls på svenska, säger informatör Liz Lindvall.
Kastelholmssamtalen är öppna för alla att ta del av, både online och på plats. Anmälan öppnar den 1 mars på Ålands fredsinstituts webbsida www.peace.ax.
Precis som i fjol föregås årets Kastelholmssamtal av en serie podcastar som publiceras på Ålands fredsinstituts webbsida. Även namnen på dem som deltar i podcastarna offentliggörs efterhand.