Fredsinstitutet motiverar valet av tema med att det råder dystra tider i världen.
– Vi har klimatkris, pågående krig, ekonomisk nedgång och problem i handeln. Vårt förhållande till allt detta påverkar synen på framtiden, förklarar fredsinstitutets avgående direktör Sia Spiliopoulou Åkermark.
Hon framhåller att möjligheten till samtal och möten är viktigt i svåra tider.
– Samhällsutvecklingen, ekonomiska klyftor och sociala medier gör att det skapas en rad bubblor. Det blir färre möten mellan oliktänkande och därför behövs platser där man kan föra djupare diskussioner.
Kastelholmssamtalen består av två delar, ett slottssamtal som även livesänds och senare kan ses textat, samt ett efterföljande rundabordssamtal på Alandica. Deltagarna i det senare avslöjas i institutets podd den 29 februari.
Tro, fakta och fred
Samtalet på slottet hålls på engelska och där deltar K-G Hammar, teolog och aktiv vid Lunds universitet. Han var 1997–2006 ärkebiskop i Svenska kyrkan och är känd för sitt samhällsengagemang.
Den unga generationen representeras av Lotta Tuominen, student vid Jyväskylä universitet och aktiv i fredsfrågor i flera ungdomsorganisationer, bland annat Finlands scouter.
Panelens tredje deltagare är Bi Puranen, forskare i ekonomisk historia som är anknuten till Institutet för framtidsstudier. Hon har också länge undersökt medborgarnas värderingar.
– Bi Puranen har också arbetat med frågor som rör demokrati, säkerhet och försvar och är bekant med Åland från våra tillitsstudier. Hon tillför också den materiella vinkeln i samtalet, medan K-G Hammar bidrar med religionens och trons betydelse för freden, säger Sia Spiliopoulou Åkermark, som är moderator för slottssamtalet.
Promenad och fest
Kastelholmssamtalen firar i år tioårsjubileum och hålls en vecka tidigare än vanligt, den 21 mars. Efter rundabordssamtalet hålls även en jubileumsfest.
– Efter det tar Mariehamns litteraturdagar vid och möjliggör en långhelg i kulturens tecken, påpekar informatör Liz Lindvall.
Hon konstaterar att intresset redan är stort och att det kommit förfrågningar rekordtidigt. Anmälningstiden börjar den 14 februari.
– Samtalen är öppna för alla, men utrymmet är begränsat.
Som kickoff för samtalen hålls en fredspromenad söndagen den 17 mars.
– Det blir en guidad vandring genom Mariehamn där Ålands fredshistoria presenteras, säger Annina Berglund.