Arrangören Ålands fredsinstitut arrangerade Kastelholmssamtal i går i två delar: Ett panelsamtal på Kastelholms slott och ett rundabordssamtal på Alandica.
I slottspanelen där Sia Spiliopoulou Åkermark var samtalsledare ingick förre biskopen KG Hammar, docenten i ekonomisk historia Bi Puranen och studerande Lotta Tuominen som också är samordnare för fredsarbete vid Finlands Scouter och medlem i nätverket för Ungdomar, Fred och Säkerhet i Finland.
I år kunde inte president Tarja Halonen, som är samtalens beskyddare, närvara till följd av att hon en kort tid vårdats på sjukhus.
Lotta Tuominen inledde med att bland annat säga att hon har börjat tröttna på individualismen i vårt samhälle.
– Jag är trött på tänket att alla val man gör är upp till en själv och misslyckas man har man bara sig själv att skylla. Jag vill stärka vårt samhälle inifrån. Mellan det individuella planet och det samhälleliga planet finns så många lager med stor potential där vi kan påverka.
– Framtiden tvingar oss verkligen att tänka på andra än oss själva, konstaterade Sia Spiliopoulou Åkermark.
Förändra oss själva
KG Hammar tog fasta bland annat på klimatförändringarna.
– Jag säger att vi inte har någon framtid om vi inte förändrar vårt sätt att leva och oss själva. Men här beror det på vad man menar med ”vi” och ”oss”. Menar vi vår familj, vår stad, vårt land, Europa, världen eller allt levande på jorden? Ensamma är vi ingenting och kan inte uppnå så mycket och här ligger individualismens tragik.
KG Hammar sade att vi behöver se djupt in i oss själva och lyssna till våra hjärtan.
– Vad vill jag och vem vill jag vara? Vill jag vara del av en gemenskap eller vill jag till exempel vara en konsument? Vi måste se oss som del av en större helhet.
Bi Puranen sade att när man gjort stora studier om värderingar så rankades familjen alltid högre än individen, överallt.
– Familj och gemenskap är fortfarande en mycket stark värdering och det är också frihet. Då menas kanske främst frihet att kunna göra exempelvis egna val kring familj, kring utbildning och så.
Positiva i hjärtat
Bi Puranen berörde också ansvar och där många tycks anse att vi går en mörk tid till mötes där allt bara blir värre och demokratierna håller på att dö.
– Det anses kanske lite chict att vara negativ, men vi måste orka vara positiva i hjärtat. I och med Natointrädet sades att Nato behövs för att stärka freden. Onekligen är det många som är redo att slåss för sitt land, men vi kan också slåss för hållbara värderingar och sociala normer och inte bara nationella gränser.
Hon lyfte också upp det faktum att många lever länge i dag.
– Jag vet många i min egen ålder som mer än gärna går ihop med den yngre generationen och hjälper till att bygga ett hållbart samhälle.