Det är Åbo Underrättelser som uppmärksammat att företaget Gasum som levererar naturgas till Viking Lines Glory och Grace importerar en del av sin naturgas från Ryssland. Grace och Glory har tidigare fyllt sina naturgastankar i Stockholm, men sedan Stockholms hamnar sagt upp sitt avtal med Gasum görs det numera i Åbo.
Jan Hanses säger att Viking Line redan i samband med Rysslands invasion av Ukraina för mer än två år sedan diskuterade frågan med Gasum.
– Det är i dag omöjligt att säkerställa att det inte finns någon rysk gaspartikel i den naturgas som används i Europa. Det vi gör från vår sida är att ställa krav på Gasum att de köper in åtminstone den mängd gas de levererar till oss från andra ställen än Ryssland. Det är vårt sätt att hantera saken.
Enligt Åbo Underrättelser importerar Gasum största delen av sin naturgas från Norge, Mellaneuropa och USA, men en liten del kommer från Ryssland. Orsaken till det är att Gasum har ett långt kontrakt med den ryska gasleverantören Gazprom Export.
Finns det inte leverantörer som inte tar in gas från Ryssland?
– Vi måste utgå ifrån den infrastruktur som finns här i Norden och då är det omöjligt att säkerställa att det inte finns en enda rysk gaspartikel naturgasen, säger Jan Hanses.
Sanktioner i år
I artikeln med Åbo Underrättelser jämför Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg situationen på den europeiska gasmarknaden med hur det fungerar på elmarknaden.
– Trots att du väljer att köpa och betala för grön el kan du inte vara säker på om den el du laddar din mobiltelefon med kommer från ett kärnkraftverk eller ett vattenkraftverk, säger han till tidningen.
Viking Lines nuvarande avtal med Gasum förlängdes för fem år sedan men går ut till hösten. Inom ramen för det nuvarande avtalet måste Viking Line köpa en viss mängd naturgas från Gasum så länge prisnivåerna är normala.
– Till hösten får vi ett nytt avtal som gör att vi själva väljer hur mycket vi köper, säger Jan Hanses.
Till hösten räknar han också med att EU får igenom ett nytt sanktionspaket mot Ryssland. Så här långt har 13 sanktionspaket klubbats igenom, som bland annat strypt importen av rysk gas och olja genom pipelines. Det har i sin tur gjort att importen av den flytande gasen, som inte inkluderats i något av sanktionspaketen, i stället ökat.
Ett 14:e sanktionspaket som inkluderar just naturgasen väntas klubbas igenom under sommaren.
– Vi väntar på att Sverige och Finland ska genomföra de sanktionsmöjligheter som EU planerar i det nya sanktionspaketet, säger Jan Hanses.