Den tyska tidningen Der Spiegel International publicerade den 6 juli en artikel om att Ålands demilitarisering och det ryska konsulatet i Mariehamn ifrågasätts i ljuset av Ukrainakriget. Anna-Sophie Schneider, som skrivit artikeln, säger att Finland har fått rätt i sina misstankar mot Ryssland i och med den olagliga invasionen av Ukraina. Hon skriver att Finland gått med i Nato som en direkt följd av anfallskriget och att flera finländare undrar vad som skulle hände om Ryssland anföll Åland.
Hon tar upp att flera finska ledamöter och politiskt insatta öppet ifrågasatt Ålands status som demilitariserat och neutraliserat territorium. Till exempel har president Martti Ahtisaaris utrikespolitiska rådgivare Alpo Rusi kallat Åland för det finska försvarets akilleshäl. Hon berättar även att experter har varnat att upphävandet av statusen kan få konsekvenser från ryskt håll. Det eftersom demilitariseringen varit ett krav från ryskt håll tidigare.
Namninsamling och kritik
Anna-Sophie Schneider skriver om det ryska konsulatet som grundades i Mariehamn 1940 vars uppgift var och fortfarande är att övervaka den åländska demilitariseringen. Hon säger att flera röster från finskt håll är kritisk till att man tillåter ryska diplomater övervaka att internationell lag följs samtidigt som man utkämpar ett olagligt krig. Hon skriver vidare om namninsamlingen med 40.000 namn som kräver att det ryska konsulatet ska stängas.
Alpo Rusi har uttalat sig om att han är kritisk till det ryska konsulatet. Förra året pekade han ut det ryska konsulatet som en del av spionagenätverk. Han säger att det finns kopplingar till de markområden i Åbolands skärgård som ryska medborgare köpt och därmed låtit bygga båtkajer och helikopterplattor. Han misstänker att tomterna används för att övervaka den finska handelsfartygstrafiken.
Anna-Sophie Schneider skriver att det även finns de som är kritiska till en eventuell stängning av det ryska konsulatet. Bland dem tidigare journalisten Mosse Wallén som befarar att stängningen av konsulatet kan leda till att hela Ålandslösning ifrågasätts. Han menar också att om man väljer att stänga konsulatet bryter man själv mot internationella avtal. Fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark håller med och säger att avtalen måste fortsätta vara i bruk tills det går att bevisa att konsulatets verksamhet inte längre följer lagen.