Beslutet om att anta nya bokningsregler och taxor fattades av landskapsregeringen (LR) på torsdagsförmiddagen, och några timmar senare höll man en presskonferens för att ytterligare informera om förändringarna.
– Vi gör det här för att kunna digitalisera. Det har varit ett stort omställningsarbete med att förenkla och digitalisera en produkt som blir användarvänlig och som människor har nytta av, säger infrastrukturminister Camilla Gunell (S).
Digitala system
De största förändringarna gällande bokningsreglerna är att alla resor från och med den 1 januari 2025 ska vara förbetalda och i största möjliga mån förbokade.
– Vi har tidigare haft en del problem med platser som bokas upp och sedan inte används. Sådan outnyttjad kapacitet vill vi frigöra och det betyder att om man inte har betalat sin bokning förfaller den automatiskt två dygn innan resdagen, säger Ida Mann, byråchef på infrastrukturavdelningen.
För spontana resor eller resor som inte kan bokas hänvisas kunden till att använda en så kallad ”öppen biljett”.
– Den berättigar kunden till en inresa in skärgården, säger Camilla Gunell.
20 procent rabatt
I och med den nya webbokningen kommer också ett nytt check-in-system i hamnarna att införas.
– Vi börjar använda ett helt digitalt system. All kort- och kontanthantering som tidigare skötts av besättningarna försvinner.
Den som bokar digitalt kommer också att erhålla 20 procent rabatt från ordinarie skärgårdstaxa
– Det är ett sätt att styra över systemet mot digitala bokningar, men vi förstår att det också finns användare som fortsättningsvis kommer att behöva ringa ett telefonsamtal för att boka, så den möjligheten finns kvar.
Högre självfinansiering
Vad gäller taxorna är de största förändringarna en generell höjning på åtta procent samt att samma taxa gäller året runt, oberoende av säsong eller längd på resa.
– Nu skiljer inte priset beroende på varifrån eller vart du åker. Det är samma pris oavsett längd och linje per rutt, säger Camilla Gunell.
Syftet med förändringarna i taxorna är att nå en högre självfinansieringsgrad.
– I dag har vi en självfinansieringsgrad på sex procent. Vi vill upp till tolv procent, men behöver ta det i omgångar, säger Ida Mann.
Taxor 2025
• Samma taxa året runt oavsett längd linje/rutt eller hög- och lågsäsong införs.
• Förbokad och förbetald biljett online samt öppen biljett förbetald online erhåller 20 procent rabatt från ordinarie skärgårdstaxa, gäller lätta fordon.
• Generell höjning av taxorna med 8 procent med målsättning att skärgårdstrafiken finansieras till 12 procent med biljettintäkter.
• Årskorten blir digitala, giltiga 365 dagar och börjar gälla direkt vid inköp.
• Årskort för cykel ingår i litet årskort (moped, mopedbil, 4-hjuling), rött och grönt årskort samt röd-gult och grön-gult årskort utan extra avgift.
Källa: Landskapsregeringen5
Hur mycket man exakt klättrar i självfinansieringsgrad genom den generella prishöjningen på åtta procent nästa år kan man inte svara på.
– Vi hoppas komma upp på åtta procent genom den här förändringen men det är svårt att säga eftersom det är ett nytt upplägg på taxorna.
Servicenivån ses över
Camilla Gunell konstaterar att användarna sannolikt alltså kan vänta sig fler höjningar i framtiden.
– Vi kan väl säga att en gratis skärgårdstrafik som vissa efterfrågar, det är inte möjligt. Intäkterna är fortfarande en väldigt viktig del av försörjningen och det är rimligt att det finns en viss avgift.
Under 2025 ska LR fortsätta arbetet med att precisera framtidens servicenivåer.
– Både genom att identifiera dem i text men också genom att jobba med innehållet, så från den 1 oktober nästa år kan det blir förändringar i turlistorna. Vi måste titta på skärgårdstrafikens utbud för att komma ner i kostnader.
Det nya systemet börjar provköras under hösten och tas i bruk vid årsskiftet.