I vintras drabbades Maries sambo Rickard (namnen är fingerade) av hjärtstopp i parets hem i Mariehamn. Han fördes till Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) där han blev nedsövd och kopplad till respirator. Han återfick aldrig medvetandet och dog på sjukhuset sex dagar senare, 57 år gammal.
Under veckan som Rickard låg nedsövd, damp ett brev ner i postlådan från Lapplands välfärdsområde. I brevet fanns en journalanteckning där det stod att Rickard veckan före hjärtstoppet hade befunnit sig kraftigt berusad på ett hotell i Torneå, inte betalat för sig, blivit hämtad av polisen och sedan förts till sjukhus. Enligt dokumenten hade han vårdats på en kirurgisk avdelning på Centralsjukhuset i Kemi i två dagar. Fakturor för ambulanstransporten och vård vid bäddavdelning var bifogade.
Men Marie visste att det var omöjligt eftersom Rickard hade befunnit sig hemma på Åland under de angivna datumen.
– Allt som står i brevet saknar helt grund, säger hon.
Utreds av polis
Efter Rickards död kontaktade Marie sjukhuset i Kemi för att bestrida fakturorna och krävde att de felaktiga uppgifterna i journalen skulle raderas.
– Jag fick tag i avdelningen där han påstods ha legat och förklarade att han inte varit där, och att det inte får stå som det gör i hans journal. Jag uppfattade att personalen lyssnade och skulle ta saken vidare, men det tog stopp där, säger hon.
Trots upprepade kontaktförsök fick Marie ingen återkoppling från sjukhuset.
– Då jag inte fick någon respons vände jag mig till polisen på Åland och gjorde en anmälan, säger hon.
Det dröjde inte många timmar förrän polisen ringde till Marie och bekräftade att det inte var hennes sambo som varit på hotellet.
– En man har blivit hämtad av polis och förts till sjukhus, men det är inte Rickard, det är någon annan.
Polisen i Torneå tog över ärendet, som fortfarande är under utredning.
– Man undersöker var det har gått fel, hos polisen eller sjukhuset, säger Marie.
Fått indrivningskrav
I slutet av maj kom ett indrivningskrav från sjukhuset i Kemi som krävde betalning för Rickards påstådda vård. Fakturan från ambulansen betalades i misstag och har därför inte gått vidare till indrivning. Marie har sökt sjukhuset och även skickat Torneåpolisens undersökningsanmälan till dem.
– Jag får ingen respons, trots att jag har varit hur tydlig som helst i mina mejl. Men pengar ska de ha. Jag känner ilska över nonchalansen.
Marie beskriver vilken absurd upplevelse hon går igenom.
– Mitt i sorgen och traumat efter att Rickard fallit ihop hemma och jag inte kunde få liv i honom, kom ett brev från Finland som sade att han hade varit där. Det var så osannolikt och förvirrande, som att vara med i en obehaglig thriller.
Rickard kan inte längre föra sin egen talan, men Marie tänker inte ge sig förrän hon har fått ett respektfullt bemötande från sjukhuset.
Polisen: Risk att man aldrig får veta
Undersökningsledare Aki Räisänen vid Polisinrättningen i Lappland säger att de felaktiga uppgifterna om att den åländska mannen befunnit sig på Centralsjukhuset i Kemi är ett ovanligt ärende.
– Just nu pekar det mesta på att det har begåtts ett misstag någonstans. Om misstaget beror på den mänskliga faktorn finns inget brott, och polisen kan inte utreda fall där det inte finns ett misstänkt brott. Det finns tyvärr en risk att man man aldrig får svar på hur det här har gått till.
Aki Räsänen säger att polisen hoppas kunna ge ett besked om hur man går vidare inom kort.
Ingen kan svara om felaktiga fakturor
Ålandstidningen har varit i kontakt med Centralsjukhuset i Kemi för att få svar på varför de felaktiga fakturorna för Rickards påstådda vårdvistelse inte makuleras.
– Vi kan inte göra något åt det härifrån. Vi gör fakturor endast enligt de uppgifter vi får från avdelningen, säger Marjo Huhtala, ansvarig för patientfakturering.
Hon säger att ärendet befinner sig hos Lapplands välfärdsområde, och att det är dit man måste vända sig för svar. Hon hänvisar till en mejladress, dit Ålandstidningen vid upprepade tillfällen har vänt sig sedan i måndags men ännu inte fått något svar.
Kan du förklara hur processen kring fakturorna ser ut?
– Jag kan återkomma i ett mejl till dig och beskriva det. Jag behöver sätta mig in i det och försöka hitta rätt person för dig att tala med, säger Marjo Huhtala.
Ålandstidningen söker avdelningen där Rickard påstås ha vårdats. Man hänvisar till sjukhusets kommunikationsavdelning som svarar på medias frågor, den nås på en mejladress. I skrivande stund har inget svar kommit.
Ålandstidningen har sökt Lapplands välfärdsregions chef Jari Jokela samt hälsodirektör Miia Palo per telefon och mejl utan svar.