I brandstationen i Jomala finns, förutom den moderna brandbilsflottan, ett brandbil som kom till Åland på 1940-talet. Den användes under landstigningen i Normandie och såldes sedan till en köpare i Finland. Nästa anhalt blev Lemland.
– Där skulle den bli traktor. Men så blev det aldrig. Östra Saltviks FBK köpte den 1947 och den blev deras första brandbil, säger Göran Wilhelmsson.
Brandbilen, som inte har körts på 40–50 år, har stått utställd i Ålands brandkårsmuseum. Men så tog brandkårsveteranerna i Jomala FBK Old Boys sig an den. Renoveringen, som pågått sedan början av året, har varit framgångsrik.
– Nu är den i gång och det börjar bli klart, säger Göran Wilhelmsson.
Det är tisdag, den dag i veckan när Old Boys-gänget samlas för att arbeta med sina renoveringsobjekt. På plats i depån är de sju medlemmarna Göran Wilhelmsson, Helge Eriksson, Dan Kihlström, Stig Aller, Jan-Erik Ståhlman, Per-Ole Stålman och Herman Jansson samt två personer från Östra Saltviks FBK, kårchefen Fredrik Westerlund och Jim Lund.
Fjärde renoveringen
Fredrik Westerlund är glad över att Old Boys tagit sig an bilen.
Varför vill ni få den i körbart skick?
– Det är kul att vara med i parader och sådant, och så är det synd att den bara står där på museet. Kan man köra den syns den mer, säger han.
När renoveringen inleddes var bilen ”inte i så hemskt bra skick”, säger Göran Wilhelmsson. Men inom gruppen har man bland annat snickare, bilmekaniker och metallarbetare
– Så vi kan nog det här.
De tre tidigare brandbilar som man renoverat, och som nu finns på brandkårsmuseet, har alla tillhört den egna kåren Jomala FBK. Stig Aller säger att det är intresset för gamla brandbilar som ligger bakom insatsen.
– Varför sparar man gamla bilar.? Det finns inget bra svar på det, men de hade varit borta annars, säger Göran Wilhelmsson.
”Totalt skrot”
Old Boysen går för att fika i samlingslokalen i brandstationen. På en vägg hänger fotografier av kårens fordon genom åren.
Jomala FBK:s allra första brandbil tillhörde den amerikanska ambassaden i Helsingfors innan den blev brandbil 1936. Den är borta och man vet inte vad som hänt med den. Reservhjulet, som också pryder en vägg i samlingslokalen, är det enda som finns kvar av bilen hos Jomala FBK. Det hittades när man flyttade från den gamla brandstationen till den nya.
Men tre andra av de tidigaste fordonen har man fixat upp. En Willys pickup från 1954 som, när den såldes i slutet av 1960-talet var ”totalt skrot”. Den köptes tillbaka och sedan lade Old Boys 1.500 timmar på att sätta den i skick.
Ett annat av projekten var en Fargo 500 från 1962.
– Den for runt hela Åland. Den hade tre ton vatten med sig, säger Göran Wilhelmsson.
Den tredje bilen är en redskapsbil från 1971, en Fargo 300.
– Den blev aldrig förstörd, men det var mycket jobb med den.