Det här är en historia med många år på nacken. Eriksson Capital, som äger den så kallade Magazintomten på Torggatan, anhöll om en ändring av stadsplanen för att kunna bygga flera våningshus med bostäder och affärslokaler på tomten. Initiativet välkomnades av en majoritet i staden, och i mars i år godkände stadsfullmäktige efter omröstning den nya stadsplanen för de två aktuella tomterna.
Men beslutet överklagades till Ålands förvaltningsdomstol. Jerker Örjans, tidigare stadsarkitekten Folke Wickström och Byggnadsvårdssällskapet på Åland yrkade på att beslutet skulle hävas. I besvären skriver de att stadsplanen är lagstridig och att man bör säkerställa bevarandet av den k-märkta rikstelefoncentralen från 1928.
Överskridit sin rätt
I går kom avgörandet. Förvaltningsdomstolen upphäver stadsplanen i sin helhet. Man ser alltså ingen orsak att återförvisa ärendet till fullmäktige.
Enligt bestämmelserna i plan- och bygglagen ska staden värna om den bebyggda miljön och kulturhistoriska värden. Domstolen anser inte att det är uteslutet att göra en objektiv bedömning av huruvida det är tekniskt och ekonomiskt genomförbart att bevara byggnadens kulturhistoriska värde. De alternativ som tagits fram har inte närmare konsekvensbedömts, skriver man.
Domstolen framhåller att fullmäktige överskridit sin prövningsrätt i bedömningen, och att dess beslut strider mot lagen.
Förvaltningsdomstolens beslut innebär med andra ord att den gamla stadsplanen fortfarande gäller.
Folke Wickström säger att beslutet känns bra.
–Det är ganska glasklart, de hänvisar till prejudicerande rättsfall i Finland. Det som man lite kan beklaga är stadens juridiska interna expertis, som inte känner till sådana här saker.
Han anser att domstolens argument är så pass hållbara att det inte borde vara lönt för staden att föra ärendet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.
Planeringen försvårar
Tf stadsdirektör Emma Dahlén säger staden nu måste ta ställning till om ärendet ska utredas ytterligare.
–I så fall ber vi förmodligen markägaren som sökt om planändringen att ta fram de utredningar som behövs–om de tycker det är värt det arbetet.
Kommer staden att överklaga beslutet?
–Efter att ha ögnat igenom beslutet tror jag inte det. Men innan vi tar ställning till en sådan sak behöver vi i grunden se över hur djuplodande de utredningar vi har är eller inte är.
Emma Dahlén konstaterar att staden har en historia av upprepade besvär och svårigheter att få till planering i centrum.
–Det är klart att det är hämmande. Det är tråkigt när man inte kan ta tillvara den investeringsvilja som finns.
Hon noterar att domstolen skriver att det är stadens skyldighet att få till en ändamålsenlig helhet.
–Det kan ses som en indikation på att den tomtvisa planeringen är svår att hantera eftersom den inte tar ett helhetsgrepp på hela centrum.
Sandra Widing