Att Annagården har problem med vattenreningen visade analyser av vattnet redan förra året. För att säkerställa en god vattenförsörjning till äldreboendet och till daghemmet som finns i samma hus, beställdes i oktober nya komponenter till vattenreningen.
Beställningen gjordes på basen av en offert från en företagare och anläggningen installerades i slutet av december. Nya vattenprov visade dock att vattnet fortfarande inte uppfyllde Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets (ÅMHM) krav på gott dricksvatten. Vattnet var inte farligt att dricka, men innehöll för höga järnvärden.
Efter sex veckor utan en tillfredsställande lösning, och efter flera försök att åtgärda problemen, fick byggnadstekniska nämnden frågan till behandling i mitten av februari i form av ett extra ärende. Nämnden beslutade att ställa ett ultimatum till företagaren att den lösning kommunen beställt måste fungera så att vattnet blir drickbart. ”Om detta inte låter sig göras skall uppdraget övergå till ett annat företag”, står det i beslutet.
Beställt komponenter
Kommundirektör Niklas Oriander konstaterar att vattendistributionen ute på öarna över huvud taget är en utmaning.
– Allt vatten på Kumlinge kommer från borrbrunnar och sedan renas det med hjälp av teknisk apparatur. Det är den här apparaturen som har krånglat i olika etapper men man jobbar stenhårt på att finna en lösning.
En lösning, om än en tillfällig sådan, finns på plats sedan en tid. Det berättar kommuntekniker Stefan Prokupek.
– Man har nu möjlighet att tappa hundra procent rent vatten, och jag är i kontakt med personalen nästan varje dag för att höra att allt fungerar. Men kravet på företaget är att man ska komma in med en långsiktig lösning.
Håller tummarna
Nya komponenter har beställts, och förhoppningen är att dessa ska kunna installeras nästa vecka. Därefter får nya vattenprov visa om anläggningen fungerar eller inte.
Under den tid som vattnet inte varit drickbart har vatten i stället transporterats i femlitersdunkar från skolan till Annagården. På det sättet har man tillgodosett vattenförsörjningen till klienterna, personalen och dagisbarnen.
– Det är en ganska stor dygnsförbrukning och vi är många, från fastighetsskötare till köksbiträden och även jag själv, som varit inblandade i de här vattenleveranserna, säger Stefan Prokupek.