Som Ålandstidningen tidigare har rapporterat vände de anhöriga i ärendet sig på patientombudsmannens inrådan till både Valvira, den finska tillstånds- och tillsynsmyndigheten för social- och hälsovård, och till landskapsregeringen med sina klagomål.
Landskapsregeringen bedömde då att Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, var den behöriga myndigheten för att utreda hur Ålands hälso - och sjukvård, ÅHS, hanterat ärendet, vilket under förra veckan utmynnade i en rapport med två anmärkningar och tre uppmärksamgöranden för brister i behandlingen.
Valvira har därefter två gånger återfört ärendet till landskapsregeringen och ÅMHM, med hänvisning till att de enligt självstyrelselagen inte har behörighet att agera på Åland.
Ärendets karaktär påverkat
Valviras inställning har uppfattats som problematisk så väl av de anhöriga som av landskapsregeringen. Eftersom myndigheten är den som delar ut licenser till vårdpersonalen i Finland är det bara Valvira som kan utreda sagda personals agerande eller lämplighet, och eftersom ambulansvården är prehospital och hanteras av räddningsverket har ÅHS inte formellt kunnat utreda de enskilda vårdarnas handlingar i detalj.
– Efter landskapsregeringens initiala utredning hösten 2021 gjorde vi bedömningen att ÅMHM och Valvira var behöriga myndigheter för att behandla olika delar av ärendet, och att vi inte var behöriga att bedöma någon del. Valvira gjorde emellertid ånyo bedömningen att landskapsregeringen var behörig myndighet, och återförde ärendet tillbaka till oss i mars i år, skriver Knut Lönnroth i ett mail till Ålandstidningen.
Han säger att sedan sommaren har Valvira tagit sig an fallet.
– Behörighetsfrågan har utretts vidare och efter sommaren bedömde Valvira att de trots allt är den myndighet som har behörighet att utreda ärendet, till den del det gäller agerandet hos de yrkesutbildade personerna inom hälso- och sjukvården. Vi återförde då igen ärendet till dem, och de behandlar nu de kvarvarande delarna av ärendet. De som väckte klagomålet har informerats om alla överföringar som har gjorts, säger han.
I det här fallet har ärendets karaktär påverkat ansvarsfördelningen.
– Behörighetsfördelningen gällande tillsyn är ibland komplicerad. Tre olika myndigheter har ansvar för olika saker. Vad som ligger bakom Valviras bedömning i detta specifika fall kan jag inte svara på, ärendet är sekretessbelagt och vi kan således inte gå in på detaljer. Men vi är nu överens om ansvarsfördelningen för detta ärende, skriver Knut Lönnroth, och tillägger att man håller en löpande dialog om situationer där ansvarsfördelningen kan vara svår att bedöma.