Energiprojektet Local Res som efter besvär är belagt med verkställighetsförbud väcker känslor på Kökar. Kritik som ”precis allt har gått fel till” och ”vissa handlar helt egenmäktigt” har framförts och politiker har påståtts befrämja en ”korruptionskultur”. Men kritiken vinner inget gehör hos förespråkarna för projektet – förutom att man medger vissa formella felaktigheter i beslutsgången.
I dag väntas fullmäktige häva beslutet om ett avtalstecknande för projektet från den 19 maj 2021.
– Det görs eftersom det har belagts med verkställighetsförbud, av formella skäl. Förvaltningsdomstolen är synnerligen senfärdig i sitt arbete och tycks vara överhopad med jobb. Vi väljer därför att upphäva det tidigare beslutet och fatta ett nytt i själva sakfrågan – alltså projektet, säger Christian Pleijel som var fullmäktigeordförande när ”projekt bobarhet” drogs i gång.
Projektet har stötts och blötts i olika instanser sedan 2018 och den 5 maj 2021 förde en enhällig kommunstyrelse ärendet vidare till fullmäktige för beslut. Det mötet, den 19 maj, var turbulent och ledamoten Thomas Dahlgren föreslog att kommunstyrelsens förslag skulle förkastas, men efter omröstning gick man vidare.
Nuvarande ordförande i fullmäktige, Harry Holmström, säger att det skedde några formella missar när beslutet togs och att man av den orsaken nu vill ta ett nytt beslut.
– Vi har därför tagit juridisk hjälp, och fått rådet att upphäva beslutet som har gått fel till, och det ska vi göra.
Drar tillbaka ansökan
Christian Pleijel drar samtidigt tillbaka sin ansökan om att fungera som biträdande projektledare.
– Jag tycker det är olämpligt att driva ett projekt politiskt och samtidigt söka en anställning inom projektet. Det finns en mycket kompetent person som kan och vill jobba i projektet, vilket är en mycket bättre lösning, säger han.
Vem är det?
– Rolf Eriksson, en synnerligen kompetent person.
Du har fungerat som koordinator och ansökt om bidrag för projektets räkning, stämmer det och hur tilldelades du den rollen?
– Projektet föregicks, så som ofta är fallet, av ett annat projekt där begreppet bobarhet uppfanns på Kökar och vi fick kontakt med Flexens. Ur detta föddes energiprojektet och det bildades en grupp som jobbade med det i nära samverkan med kommundirektören och kommunstyrelsen, som alltid har varit helt eniga i sitt stöd för projektet. Det är i fullmäktige som det råder olika åsikter om projektet.
Men hur blev du koordinator?
– Den 12 januari utsågs jag av kommunstyrelsen till Project Legal Signatory och Project Financial Signatory, som elektroniskt kommer att underteckna bidragsavtalet för Local Res-projektet i Europakommissionens portal.
Kommundirektör Johan Rotberg låter meddela Ålandstidningen att Christan Pleijel även den 26 augusti 2019, av kommunstyrelsen, gavs fullmakt att företräda kommunen i projektet Local Res. I beslutet framgår det att han ska koordinera arbetet i EU-projektet ”Coast for us”, med särskild fokus på energi.
– Projektet fick senare namnet Local Res, säger Johan Rotberg.
Kan ännu lämna projektet
I slutet av februari i fjol beslöt fullmäktige att ingå ett partneravtal med spanska teknologicentret Cartif och 20 andra parter om en ansökan till EU. En förutsättning för det var, enligt Christian Pleijel, att man inte band sig vid några som helst kostnader eller teknik.
– Den ansökan lämnades in den 31 mars. Jag undertecknade den som utsedd för detta av kommunstyrelsen, säger han.
Och enligt honom kan kommunen fortfarande lämna projektet utan att bli ersättningsskyldig, om man så väljer.
Thomas Dahlgren, understödd av Gerry Allgode förslog även under det här mötet att projektet skulle avslutas och att inget partneravtal skulle ingås. Det har även lyfts fram kritik om att Kökar lyfter förskottsbidrag från EU:s så kallade Horizon-program, detta trots att något i laga kraftvarande beslut om att delta i projektet inte finns. Men Christian Pleijel slår tillbaka den kritiken och säger att kommunen inte har lyft några förskottsbidrag.
– Det har inte skjutits till några EU-medel än. Vi har fått utbetalningar från EU men inte rört en cent eftersom vi inte har ett färdigt beslut.
Harry Holmström bekräftar detta och säger till Ålandstidningen att den första raten av fyra är utbetald, men att pengarna ligger orörda på kontot.
– Och om inga beslut om att gå vidare tas, går pengarna tillbaka dit de kom i från, säger han.
I protokollet från den 24 februari 2021 står det att mötet ursprungligen var ett informationsmöte, inte ett fullmäktigesammanträde. Är beslutet från mötet korrekt taget?
– Mötet är fullt lagenligt. Mötet gjordes om till ett fullmäktigesammanträde och samtliga deltagande har godkänt detta via mejl. Alla ombads antingen anmärka på något, eller godkänna mötet, så det finns inga som helst frågetecken kring lagligheten som jag ser på saken.
Ingen förståelse för kritiken
Inom ramen för projektet planeras bland annat att ersätta skolans gamla oljepanna med solpaneler och värmepumpar.
– Det är ett test och ett utvecklingsbart projekt som Kökar på sikt sparar pengar på. Många av oss Kökarbor tror på det här och jag tror det kan ge hela Kökar en god renommé, säger Harry Holmström.
Tror du att bråken kan sättas åt sidan och att projektet de facto blir av?
– Det hoppas jag verkligen. Om vi inte lyckas ro i hamn det här på grund av några som är emot projektet, får vi stå där med skammen. Men det torde ju fortfarande vara majoritetsbeslut som gäller.
Finns det något i kritiken mot projektet du kan förstå och ta till dig?
– Nej, jag förstår det inte. Man verkar vara rädd för Agenda-21 och ett miljövänligare tankesätt när det gäller uppvärmning.
Kökars fullmäktige sammanträder i dag klockan 15.00.