Enfuce har sitt huvudkontor i Esbo men grundades 2016 av fem tidigare anställda vid Crosskey, varav fyra av dem ålänningar som fortfarande är stationerade på Åland. Bolaget har sedan starten växt snabbt och tagit in finansiering i flera rundor, bland annat från den kinesiska tech-jätten Tencent och det europeiska riskkapitalbolaget Vitruvian partners. När Vitruvian Partners gick in i slutet av 2021 gav man 45 miljoner euro för 20 procent av Enfuce. I en intervju i samband med det berättade Denise Johansson i Ålandstidningen om den femårsplan som stakats ut med den nya ägaren, med planer på global expansion och inledande tankar på en börsintroduktion.
I somras höll Enfuce omställningsförhandlingar men enligt Denise Johansson var inte orsaken att bolaget hamnat ur kurs eller att lågkonjunkturen nått fintechbranschen.
– Nej, vi har fortfarande stor optimism. Vi hade en omställningsförhandling under sommaren och det är nog något alla växande bolag behöver ha. Vi har gjort en ganska stor omorganisering kring hur vi jobbar och hur teamen samverkar och i samband med det försvann en del tjänster som inte längre behövdes.
20 tjänster
Totalt handlade det om 20 tjänster och i dag är man cirka 120 anställda kvar. Mest drabbades kontoret i London följt av Helsingfors och Stockholm.
– Kontoret på Åland drabbades minst men det var några tjänster som försvann också här.
Hon tycker inte att bolaget rekryterat i för snabb takt utan konstaterar att det under en tillväxtfas inte alltid är lätt att veta exakt vad som behövs ett eller två år fram i tiden.
– Det handlar om vad bolaget långsiktigt behöver för att uppnå resultat och ibland måste man våga ta de tuffare förhandlingarna och vara ärlig kring vad som faktiskt behövs. Vi startade på fem personer och var upp och nosade på nästan 150 och det är klart att man inte kan förutse allt som händer när man växer.
Mot lönsamhet
Affären växer fortsättningsvis och enligt Denise Johansson har man under året signat både rekordmånga och rekordstora kunder. Flera nyheter väntas också under hösten.
– Vi går starkt mot lönsamhet med stora strategiska projekt på gång. Vi har väldigt stark framtidstro.
2022 ökade Enfuces omsättning med 55 procent till 12,1 miljoner euro och förlusten landade på 13,4 miljoner euro. 2023 blir dock inte året som som Enfuce vänder trenden, men möjligen 2024.
– Vi tog in 45 miljoner euro av en orsak och det var inte för att ha pengar på kontot.
Kostnadsdrivande är framför allt just etablering på nya marknader och personal och Enfuce har fortsatt och fortsätter anställa till de positioner som inte varit tillsatta sedan tidigare.
– Vissa tjänster har försvunnit men andra har tillkommit, säger Denise Johansson.
Inom ett år
Stora satsningar har också gjorts på bland annat marknadsföring och enligt Denise Johansson har allt gjorts enligt den plan som sattes upp för två år sedan. Den planen fortsätter man också följa.
Kommer det finnas något behov av att ta in ytterligare finansiering?
– Nej, pengarna räcker och om vi fortsätter hålla kursen är vi lönsamma om ett år. Det vi nu målmedvetet arbetar mot är lönsamhet och efter att vi nått dit kan det hända att vi tar någon ny riktning.
Hon nämner till exempel förvärv av andra bolag som en möjlighet.
– Det är många som kommer och presenterar förslag för oss och även fast vi inte hittat något relevant så här långt är det intressanta tider.