Enfuce bildades 2016 när fem anställda och tidigare anställda vid Crosskey, varav fyra av dem ålänningar, såg en öppning i marknaden för betalningslösningar. Bolaget har sitt huvudkontor, och är på pappret skrivna, i Esbo, men med fyra av fem grundare stationerade på Åland finns det fog för att kalla bolaget åländskt.
Redan från starten hade man stora ambitioner och med hjälp av finansiering från bland annat det finländska riskkapitalbolaget Maki.vc kunde man successivt växa på de nordiska hemmamarknaderna. 2020 säkrade man nytt kapital när den kinesiska tech-jätten Tencent köpte in sig i bolaget. Det möjliggjorde bland annat etablering på både den franska och den tyska marknaden.
Tyskland och Frankrike
På Åland har Enfuce framfart kanske flugit under radarn men inom fintech-branschen är det i dag få som inte känner till bolaget. Tack vare det kunde man i december också säkra sin med marginal största finansiering hittills när det europeiska private equity-bolaget Vitruvian Partners gick in med 45 miljoner i Enfuce.
Veckan innan sportlovet träffar Ålandstidningen två av de åländska grundarna, Denise Johansson och Niklas Apellund, för att prata om vilka möjligheter de nya pengarna öppnar.
– Vi har lärt oss väldigt mycket under de två senaste åren. Efter att Tencent kom in i bolaget var målet att börja testa vår produkt utanför den nordiska marknaden och det har vi gjort. Vi har etablerat oss i Tyskland och Frankrike och man kan väl säga att 50 procent varit framgång och 50 procent varit lärdom, säger Denise Johansson.
Satt nästa pusselbit
Den kanske största skillnaden jämfört med för två år sedan är att Enfuce i dag har ett utpräglat marknadsföringsteam.
– Det är förstås inte så att gemene ålänning ser att vi blivit duktiga på marknadsföring, men är man i dag ett företag som är verksamma inom betalningar är det svårt att missa Enfuce, det har varit en stor game changer att sätta den pusselbiten. Det har hjälpt oss mycket i Frankrike och Tyskland.
Med Vitruvian Partners investering får man också en självklar ingång till den engelska marknaden.
– Storbritannien är som ett mekka inom fintech och vår synlighet där har exploderat efter Vitruvian Partners investering. Så ett naturligt steg nu är att satsa på den marknaden samtidigt som vi fortsätter växa på andra marknader.
I dag finns majoriteten av kundbasen i Norden och Baltikum.
– Nu ska vi prioritera den europeiska marknaden. Efter fem år i Norden vill vi på 18 månader bygga en lika stor kundbas utanför Norden. Vi ska växa mycket aggressivare och det är möjligt tack vare pengarna, säger Niklas Apellund.
Fysisk närvaro
Enligt Denise Johansson har man så här långt provat sig fram. Nu handlar det om att etablera kontor och anställa folk. Nya kontor ska öppnas på flera ställen i Europa, bland annat i England och i Benelux.
– Samtidigt ska vi fortsätta skala upp sälj och marknadsföring, men även produktutveckling.
Men det kunde också varit under ledning av någon annan än de fem grundarna som bolaget hade fortsatt sina resa. I den senaste finansieringsrundan fanns nämligen flera uppköpserbjudanden.
– Det fanns fyra erbjudanden om uppköp på bordet och vi kunde tagit pengarna, cashat ut och lämnat bolaget, säger Denise Johansson.
Hur mycket pengar blev ni erbjudna?
– Ingen av oss hade behövt jobba mer.
20 procent
I stället tog man alltså in 45 miljoner i finansiering från Vitruvian Partners. För det gav man ifrån sig drygt 20 procent av bolaget.
– Efter den injektionen är vi värderade till cirka 200 miljoner euro.
De fem grundarna kvarstår som största ägare men är inte längre majoritetsägare.
Var det självklart att tacka nej till uppköpserbjudandena?
– Det är klart att man funderade en stund när man såg pengarna, men ja. Det var ett enkelt beslut att tacka nej, säger Denise Johansson och får medhåll av Niklas Apellund:
– Vi har gjort fem år tillsammans och det kändes fel att bara avsluta det när vi äntligen fått den finansiering som gör det möjligt att göra det vi såg framför oss när vi började.
Det var nämligen precis det här de satte upp som mål när de bildade bolaget 2016.
– Vi pratade om det redan då, att vi ville växa och bli ett globalt bolag. Det var hela syftet, men det är klart att man inte trodde att man skulle vara med och äga ett bolag som är värt 200 miljoner euro redan nu, säger Denise Johansson.
Ska bli en unicorn
I år vill man att signa 30 nya kunder och dubbla antalet anställda.
– På lite längre sikt är målet att bli en unicorn, alltså ett uppstartsbolag som värderas till mer än en miljard dollar.
Drömmen om börsintroduktion har samtidigt börjat gro efter att Vitruvian Partners stakat ut en femårsplan.
– Vi ser framtiden så tydligt och det finns ingenting som säger att vi inte kan göra det. Det var också en orsak till att vi tackade nej, vi vill vara med på den resan.
Men vad är det som ligger bakom Enfuces framgång? Enligt grundarna har det att göra med att man från början paketerade ihop sin produkt på ett unikt och enkelt sätt. Enfuce finns där digitala pengar flyttas och i dag kan man sätta upp ett kort för en kund på några veckor.
– Vi byggde redan från början upp en molnbaserad verksamhet som är enkel att skala globalt. Vi är expert på flödena och har paketerat ihop ett komplext ekosystem som består av många olika delar. Just nu finns det inget tak för hur stora vi kan bli så länge vi på egen hand inte sabbar det.
Tar tillväxten
Att Enfuce talar med så stort självförtroende har förstås att göra med den trygghet man har i sin egen produkt, men ännu mer har det att göra med den enorma potential som finns inom fintech-branschen.
– Tidigare har man inte sett Enfuce som ett hot på marknaden men nu finns det aktörer som vill köpa upp oss, samtidigt är det är inte så att vi tagit deras kunder. Det handlar snarare om att marknaden växer så snabbt och att vi tar från tillväxten.
Sedan 2019 har bolaget ökat sin omsättning från cirka fem miljoner euro till åtta miljoner euro, och antalet anställda har vuxit från 70 till 110. Fintech-branschen som helhet har en förväntad genomsnittlig årlig tillväxttakt på nästan 30 procent under de kommande åren.
– Det är ganska roligt att vara en grundare av Enfuce nu. Det är en bra period och särskilt roligt är det att få vara med på den här resan tillsammans med alla anställda. Att få dela drömmarna och visionerna tillsammans med alla som valt att hoppa på tåget.
Åland viktigt
Med de fyra åländska grundarna är man i dag 15 anställda på kontoret i Mariehamn. Själva trivs de med närheten till familj och fritid samtidigt som de styr bolaget på den globala resan. I dag är det svårt att hitta personer att anställa inom tech på Åland, men med Pafs nystartade utbildning Grit:lab ser man också möjligheter för det åländska samhället att följa med på resan.
– Potentialen är stor och vi kommer att behöva anställa många. Det finns förutsättningar för Åland att vara en del av det men mycket behöver bli bättre, säger Denise Johansson.
Att själva få fortsätta bestämma och att kunna göra det ”hemifrån” samtidigt som man bidrar till det åländska samhället var också en del i beslutet att inte sälja.
– Jag tror inte att en ny ägare hade prioriterat Åland, men så länge vi är fyra grundare här kommer vi att göra det.